Публикация

Последни новости в майчино–феталната медицина

Последни новости в майчино–феталната медицина

Акцентът на третия конгрес по Майчино–фетална медицина беше вътреутробната хирургия, съвременното проследяване на рискова бременност и профилактика на усложненията за плода и  майката


 На Третия международен конгрес по майчино-фетална медицина 350 лекари от България и света дискутираха последните новости в областта. Форумът се проведе от 18 до 20 май в хотел Рила, Боровец. Как да бъде обезпечен достъпът до навременна високоспециализирана диагностика и качествено проследяване на бременността за постигане на оптимално здраве на майката и плода до и след раждането, както и в детската възраст, обсъждаха специалистите.

Акценти в програмата

бяха скринингът за прееклампсия и диабет, феталната хирургия, генетичните изследвания на бременността, значението на високоспециализираната ултразвукова и биохимична диагностика в първи, втори и трети триместър. Събитието беше организирано от Асоциацията по майчино-фетална медицина с цел да събере на едно място специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве, каза по време на откриването му д-р Мария Янкова, председател на асоциацията.  Българските и чуждестранните специалисти обмениха опит в сферата на установяване, проследяване и терапия на усложнена бременност, както и за мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията по време интраутробния и ранния неонатален перииод. 

 „Безкрайно сме поласкани отново да посрещнем в България ръководителя на Центъра по Фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес, който изнесе финалната лекция на конгреса. Другият основен акцент в научното събитие беше участието на проф. Цветомир Луканов - главен лекар на Клиниката по детска сърдечна хирургия на Университета в Хайделберг", съобщи д-р Мария Янкова – Председател на Асоциацията по Майчино-Фетална Медицина. Сред чуждестранните лектори бяха още проф. Никола Персико от Университетската болницата на Милано, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид и др."

,съобщи д-р Мария Янкова – Председател на Асоциацията по Майчино-Фетална Медицина. Чуждестранните лектори включват още проф. Никола Персико от Университетската болницата на Милано, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид и др. 

Българският опит за високоспециализирано проследяване на бременността

и съхраняване на качеството на живот на майката и детето  беше  представен от д-р Радка Масларска, проф. Мария Миланова, проф. Димитър Марков, проф. Алексей Савов, проф. Цветелина Танкова и т.н.

„Искаме да дадем трибуна, както на утвърдените известни имена, така и на по-младите колеги, които работят с огромен ентусиазъм и имат какво да покажат“, подчерта д-р Янкова. След научната част на събитието  се проведе безплатен курс по специализирана пренатална диагностика “Hands on technics” за участниците във форума.

 

Конгресът беше насочен, освен към акушер-гинеколози и неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина.

Коментари