Публикация

13 от болниците ще се издължат към доставчиците до края на годината


13 болници ще изплатят изцяло задължения си към кредиторите до края на тази година. Това заяви проф. Анна-Мария Борисова на среща с представителите на Асоциацията на вносителите и производителите на медицински изделия и консумативи, съобщи здравното министерство.

8 от лечебните заведения ще уредят финансовите си проблеми до септември, а пет - до декември. Още четири болници ще се издължат до март 2001 г., а други три – до средата на следващата година.
Това сочат погасителните планове на болниците за забавените им плащания, които бяха представени в министерството преди дни.

Министър Борисова подчерта, че е разговаряла с директорите на 22 от болниците - най-големи длъжници, и е обсъдила с тях конкретни пътища за преодоляване на проблемите.

На срещата днес беше подчертано, че МЗ обсъжда механизми за по-ефективно разпределяне на финансовите средства. Предвижда се лечебните заведения с държавно участие да закупуват лекарствени продукти и медицински изделия по нов ред,  включващ единна методология и критерии по тръжните процедури, както и въвеждане на единен регистър на медицинските изделия с посочени пределни цени.

„Всеки мениджър трябва да си прави сметка какво купува и на каква цена”, подчерта проф. Борисова. 

Коментари