Публикация

Отказът от трансмазнини мазнини ще намали смъртността

твърдят от СЗО


Световната здравна организация (СЗО) представи нова програма, според която до 2023 г. всички държави трябва напълно да се откажат от използването на трансмазнини в хранителната промишленост.

Специалистите твърдят, че пълният отказ от тези мазнини ще предотврати смъртта от сърдечносъдови заболявания на 500 хиляди души годишно.

Какво представляват трансмазнините

Трансмазнините, познати още като хидрогенирани, хидрогенизирани, хидрирани мазнини са ненаситени мазнини с умишлено променена структура. ̞Наричат се хидрогенирани, защото са получават вследствие на процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, като по този начин променят естествената структура на растителната мазнина.

Използват се, за да подобрят вкуса, текстурата и срока на годност на продуктите, затова са и предпочитани от страна на производителите. Тяхната консумация носи риск за здравето и има данни, че увеличават нивата на лошия холестерол, намаляват нивата на добрия холестерол, не се разпознават от организма и същевременно се отлагат по кръвоносните съдове (поради неразпознаваемата им структура).

Чипсовете и солетите са пълни с трансмазнини

 

Хидрогенираните мазнини широко се използват при

производството на чипсове, баници, закуски, солети, пуканки за микровълнови печки, растителната сметана, маргарина и много други. В някои вериги за бързо храненепредлаганите картофки се пържат именно в хидрогенирани растителни масла. Могат да бъдат открити и в някои видове хляб.Те имат ниска цена и голям срок на годност, което е удобно за производителя. За здравето на хората обаче те са опасни най-вече за сърдечносъдовата система.

 

Затова СЗО предлага трансмазнините да бъдат заменени с натурални масла. В САЩ хидрогенираните мазнини от три години са забранени за използване в хранителната промишленост.

Коментари