Публикация

Премиерът разпореди бързо изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Премиерът разпореди бързо изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Двама министри трябва да измислят механизъм за редовно плащане на възнагражденията на медиците


Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. 

 

Това информира правителствената пресслужба.

Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „Хр. Ботев“ и МБАЛ „Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 113 лв.

В разговор с двамата министри премиерът посочи, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. 
Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, изтъкна Бойко Борисов.

 

Забавените заплати на медиците във Враца и Ловеч ще бъдат изплатени скоро

 

Той подчерта, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците. 

 

Министър-председателят настоя за 

По-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори

Той изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си.

 

След разговора с премиера Борисов и в резултат на анализите, направени от страна на двете министерства, на заседанието на правителството в сряда министърът на здравеопазването ще предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници. 

 

Приемането на това решение ще защити в максимална степен обществения интерес и ще гарантира нормалното функциониране на лечебните заведения, допълват от Министерския съвет.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

снимка: Министерски съвет

Коментари

До следващия периодЛовешката болница е само на 30км от университетската б-ца Плевен Тежките случаи отиват там Кому е нужна болница която няма да има пациенти?н