Публикация

Защо е полезно да пием вода с лимон сутрин на гладно

Популярната народна рецепта извежда токсините от организма, стимулира храносмилането и имунната система


С настъпването на пролетта и лятото все повече хора се замислят за прочистване на организма или някаква детоксикация. Едно от най-популярните народни средства е приемането на вода с лимон сутрин на гладно. Твърди се, че тя помага да организма да се изчисти от отпадните вещества, получени при обмяната на веществата.

 

Приготвянето й става лесно. Сокът на половин лимон се разрежда в чаша вода. Ако никак не понасяте кисело, може да добавите малко чист пчелен мед. Лекарите подкрепят тази рецепта. Най-малкото тя няма с какво да навреди, а за лимона е известно, че съдържа многообразие от витамини, минерали и други полезни вещества.

 

Повишено внимание е нужно, само ако имате проблеми със зъбния емайл – лимонената киселина може временно да го размекне. Тогава изплаквайте устата с чиста вода или пък пийте лимонения разтвор със сламка.  

 

Ето основните 10 предимства, заради които си струва да пием вода с лимон сутрин на гладно.

вода с лимон на гладно

1. Подобрява храносмилането

Лимоновият сок помага да се освободим от токсините. Има подобен състав като човешката слюнка и стомашния сок. Така стимулира отделянето на жлъчен сок, който е нужен за доброто храносмилане. Минералите и витамините в него помагат за извеждане на вредните отпадни вещества от червата. Има добър ефект при оплаквания и неприятни симптоми като киселини в стомаха, оригване и подуване на стомаха.

2. Има диуретично действие

Лимоновата вода действа диуретично и помага на прочистване на организма от вредни вещества. Това става с урината. В същото време се активират ензимите, което помага на черния дроб в неговата функция за изхвърляне на токсините от организма. 

3. Подпомага имунната система

Благодарение на високото си съдържание на витамин С лимонът е чудесен помощник на имунната система. Този витамин е важен при настинки и вирусни инфекции. Също така спомага за по-доброто усвояване на желязото, което е важен елемент за имунната система.

Лимоните са богати на калий, който стимулира работата на нервите и мозъка. Калият освен това е ключов за регулиране на кръвното налягане.

 

Аскорбиновата киселина в лимоните потиска възпаленията и помага при астма и други възпаления на дихателните пътища. Сапонините в тях притежават антимикробни качества и помагат да се борим по-ефективно с настинки и грип. Спомагат за отделяне на слузта.

4. Регулира киселинността в организма

Здравият организъм има оптимална киселинност – pH. Известно е, че по-киселата среда води до възпаления и болести на обмяната като подагра, диабет. Лимоните действат алкализиращо (неутрализират киселините) въпреки киселия си вкус. Лимонената и аскорбиновата киселина в тях бързо се усвояват в тялото. Минералите в лимона помагат за алкализиране на кръвта. Редовното пиене на вода с лимон сваля киселинността на тялото като цяло, а също и пикочната киселина в ставите, която е причина за болка и възпаление.

5. Прочиства кожата

Лимонът е ценен помощник за чиста и здрава кожа. Той е особено полезен при мазна кожа. Подобно на другите антиоксиданти витамин С помага да се отстранят бръчките и петната, да се неутрализират свободните радикали. Витамин С е важен за здрава и копринена кожа. Това е свързано с алкализиращия ефект на лимона, който помага в борбата с бактериите. Именно бактерии причиняват досадните пъпки и акнето. Витамин С може да се нанася директно върху белези и старчески пигментни петна и по този начин да ги намали.

 

Лимоновата вода прочиства кожата и кръвта. Витамин С в нея подмладява като цяло тялото отвътре.

6. Зарежда с енергия и настроение

Атомите и молекулите от хранителните продукти са източник на енергия за клетките. Когато положително заредените йони от храната попаднат в стомашно-чревния тракт, се срещат там с негативно заредените ензими. Лимонът е от малкото храни, които са с повече негативен заряд и доставя на тялото енергия веднага щом попадне в храносмилателната система. Ароматът на лимон действа силно освежаващо и подобрява състоянието на духа. Помага при депресия и страхова невроза.

7. Раните зарастват по-бързо

Съдържащата се в лимона аскорбиновата киселина (витамин С) се грижи за по-бързо заздравяване на раните и е неизменно необходим за здравите кости, силна съединителна тъкан и обновяването на хрущяла. Както вече стана дума, витамин С действа и противовъзпалително. Този витамин се грижи за добро общо здраве и помага по-бързо да се справим със стреса и травми, наранявания.

8. Освежава дъха

Срещу лошия дъх на устата помагат някои храни – например йогурт, мента и лимон. Лимоните обаче помагат не само при лош дъх, но и при болки в зъбите и възпаление на венците. Киселият сок обаче размеква емайла за известно време. Затова е добре да не мием зъбите половин час, след като сме изпили водата с лимон. Препоръчително е да изплакнете устата с чиста вода след като сте пили от лечебния сок.

9. Хидратира лимфната система

Хладката вода с лимон подкрепя имунната система, като помага да се възстановят водните запаси на организма. Когато тялото не получава достатъчно течности, това може да предизвика умора, проблеми с имунитета, с кръвната захар, запек, безсъние, объркани състояние и други оплаквания.

10. Помага да отслабнем

Лимонът има много качества, които го правят полезен за отслабване. Пречиства тялото и го зарежда с витамин С, който е силен антиоксидант. Плодът е богат на пектин, който пази от пристъпи на остър глад. Има много проучвания, които показват, че хората, които приемат повече алкализиращи храни (като лимона например), успяват да отслабнат много по-лесно и бързо.

Коментари