Публикация

Д-р Насратулах Мобаракшах: Болестите на аортата са с най-висока смъртност

Профилактичен преглед с ехограф и доплер веднъж годишно може да спаси човешкия живот, обяснява специалистът от Аджибадем Сити клиник Бургас


Острите аортни синдроми се дeфинират като спешни състояния, засягащи аортата, с подобна клинична характеристика и обща патогенеза, която включва разкъсване на интимата (най-вътрешния слой на стената на кръвоносния съд) и медията (средния) слой на съда.

Острите аортни синдроми са заболяванията, които се характеризират с най-висока смъртност

Затова основно предизвикателство пред лекаря е да разпознае заболяването, за да може да реагира своевременно и адекватно, казва д-р Насратуллах Мобаракшах, ангиолог и кардиолог в Аджибадем Сити клиник  Бургас, завеждащ кабинета за  Доплерова диагностика.

 

Нормалната аорта е разделена на различни сегменти. Тя е магистрален кръвоносен съд, който пренася почти 200 милиона литра кръв към тялото по време на един човешки живот. Основно свойство на аортата е нейната еластичност - тя позволява на този съд да играе ролята на „втора помпа“ (след сърцето).

Дисекацията на аортата представлява разслояване на нейната стена

Най-честата причина за болестта е повишеното кръвно налягане, придружено от слабост на стената на съда. Започнало веднъж, разслояването продължава много бързо към всички клонове на аортата. Поради намаленото кръвоснабдяване, достъпът на кислород до жизненоважни органи и тъкани в организма е силно ограничен и това ги уврежда. Засегнати биват бъбреци, мозък, крайници, черва. Те спират да работят и се получава полиорганна недостатъчност и шок. 

В нашата болница ежеседмично постъпват болни, насочени към нас със съмнение  за инфаркт, а се оказва дисекация на аортата или друга аортна болест , защото често симптоматиката на тези заболявания се припокрива - допълва ангиологът.

Аневризмата е друго аортно заболяване, което се получава, когато стената на артерията изтънее и се разшири (надуе) като балон

Това състояние обикновено се диагностицира, преди да е породило симптоми – например болка в гърба. Тъй като разкъсаната (руптуриралата) аневризма е изключително опасно състояние за здравето и може да доведе до сериозна кръвозагуба. Най-подходящият начин за „корекция“ на аневризмата е операция или ендоваскуларно протезиране, още преди аортата да се е разкъсала.

 

Застрашени са мъже и жени на възраст над 45 години, с доказана хипертония, с атеросклероза, бивши или настоящи пушачи, както и хора в значителен риск от развитие на заболяване на аортата, поради наследствена обремененост, гъбична инфекция, тромбоза, претърпели удар от катастрофа или падане от високо, както и  метаболитни проблеми.

Други проявления на острият аортен синдром са атеросклеротична язва на аортата  и интраморална (вътрестенна) тромбоза

Пенетриращата аортна язва, която се проявява върху аортна плака, представлява 2 до 7% от случаите на остър аортен синдром и води дори до аортна руптура. Тромбозата представлява запушването на аортата от тромб или множество тромби.

 

Най-прецизните средства за диагностика са доплер или скенер, а единствен шанс на засегнатите - операцията по спешност или ендоваскуларно лечение, което рутинно се прилага в Аджибадем Сити клиник Бургас с поставянето на ендопротези.

Годишен преглед с ехограф и доплер, при който се следи дали има плаки в каротидните артерии, както и размерът на диаметъра на аортата, е добър профилактичен подход. Ако той е над стандарта, това  говори за повишен риск от заболяване на аортата. В такова случаи трябва да пристъпим към спешно лечение -пояснява д-р Насратуллах Мобаракшах .

Коментари