Публикация

В „Пирогов“ откриват паметна плоча на проф. Емил Таков

Той беше дългогодишен директор на лечебното заведение


В УМБАЛСМ „Пирогов“ на 25 май (петък) от 12:00 часа ще бъде открита паметна плоча с орелеф на проф. Емил Таков. 

 

Той беше дългогодишен директор на лечебното заведение, министър на здравеопазването в служебното правителство на Стефан Софиянски и светило в ортопедичната травматология.

Проф. Таков създаде съвременната школа по травматология в България

 

Проф. Емил Таков е роден на 4 януари 1950 г. Завършва медицина през 1978 г. и работи в болницата в Стара Загора. През 1982 г. се премества в детската клиника по спешна травматология към „Пирогов“. Проф. Таков е дългогодишен началник на ІІІ-та травматологична клиника и на Секцията по ортопедия и травматология на „Пирогов”. В периода 1992-1995 г. е директор на болницата. През 1997 г. за няколко месеца е министър на здравеопазването в правителството на Стефан Софиянски.

 

Неговият неповторим усет за ценното и важното в ортопедичната травматология определи посоката, в която се развива тази специалност в България.

Под негово ръководство у нассе въведоха съвременните методи за лечение на фрактурите

Той и неговите ученици създадоха множество научни публикации, дисертационни трудове и две настолни книги на всеки ортопед травматолог  - „Фрактурите - диагностика и лечение“ и „Фрактури при децата“. 
Възпоменателната плоча е изработена по инициатива на неговите ученици и приятели. Неин автор е именитият български скулптор Людмил Бонев.

 

Проф. Таков почина на 17 януари 2016 г.

Коментари