Публикация

Най-правилно е да се отслабва с 3-4 килограма месечно


Доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация „Затлъстяване и съпътстващи заболявания”, в интервю за Хелт медия.

Д-р Ханджиев, живеем в изключително забързан век. Динамиката се пренесе и в желанието на хората, най-вече жените, да отслабнат буквално за броени дни. Възможно ли е това и безопасно ли е за здравето?
Това е вредно. Съвременната обезитология (наука за лечение на затлъстяването) показва, че най-правилното отслабване, и то при наличието на излишни килограми, е тогава, когато се свалят по три-четири килограма на месец. Така се получава едно здравословно намаляване на теглото и предпазване от бързо възстановяване на излишните  килограми.

При едно наше проучване на европейския проект „Диогенис”, извършено в осем европейски страни, повече от 900 души със затлъстяване в продължение на 2 месеца се храниха по един и същи начин под лекарско наблюдение, приемайки 880 калории средно на ден. Те свалиха около 8% от теглото си. След което в продължение на 6 месеца трябваше внимателно да спазват режим, за да запазят постигнатите резултати.

Даже под постоянен лекарски контрол ние не препоръчваме бързото отслабване. Всички научни изследвания доказват, че най-благоприятното отслабване е с около 1-1,5 кг на седмица. Естествено, ако все пак искаме да отслабнем за по-кратък период, е добре хранителният режим да се съчетае с двигателен. Препоръчително е поне час и половина на ден ходене пеша. Също така плуване, джогинг. Софиянци имат Витоша наблизо, така че е препоръчително поне веднъж седмично да се ходи на туризъм.

На 22 май се проведе първият европейски ден за борба със затлъстяването. Той мина под мотото „От 5 до 10  процента”. Това означава, че ако лицата с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване редуцират теглото си в рамките на тези проценти, ще подобрят функциите на всички свои вътрешни органи и системи. С 58% се намалява рискът от заболяване от захарен диабет. При мъжете с 48% , при жените с 40% се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Вярно ли е, че изключването на продуктите, съдържащи глутен (пшеница, ръж, ечемик), от всекидневното меню може да предизвика натрупване на излишно тегло, умора, главоболие и недостиг на хранителни вещества?
Разбира се! Глутенът е една от най-важните растителни белтъчини и не бива да се изключва от хранителния режим. Особено за българина, тъй като хлябът е традиционен за нашата кухня. Съвсем наскоро у нас започна да се произвежда един хляб, който се прави от пълнозърнесто ръжено брашно и от пълнозърнесто брашно от диворастяща пшеница. Богат е на белтъчини – 7%, беден е на въглехидрати и калории. 100 грама съдържат 180 калории, а другите видове хляб – 240-250 калории. Особено подходящ е за хора, които са застрашени от затлъстяване и захарен диабет. В него съдържанието на глутен е високо. Друг е въпросът, когато организмът има непоносимост към глутена.

Това е едно рядко срещано заболяване и е първично или вторично на друго заболяване. Тогава се спира консумацията на пшеница и ръж и се замества с царевица, която съдържа зеин. Но това са много редки случаи.

Какъв е най-здравословният начин за сваляне на килограми?
Килограми могат да се свалят здравословно само след консултация с лекар специалист и той да прецени дали е необходимо.  Диетите за отслабване не се вземат нито от интернет, нито от приятели и познати. Трябва да се задвижат двата основни лоста на механизма за нормализиране на теглото. Това са диетичният и двигателният режим.

Кои традиционни български храни са най-полезни и не увеличават теглото?
Новите проучвания показват, че при профилактиката на затлъстяването от особено значение са храните с така наречения нисък гликемичен индекс. Това са бобовите растения – боб, грах, леща. Също така зърната, пълнозърнестият хляб. От плодовете това са ябълките, ягодите. Тези, които не се препоръчват заради високия гликемичен индекс, са гроздето, сладките череши, сладките круши.

Има ли универсална диета, която вие бихте препоръчали?
Мога да препоръчам диета само след преглед. Трябва да се запозная със здавословното състояние, пола, възрастта, начина на хранене на пациента. Болният трябва да си записва в рамките на предишните три дни какво и по колко яде и пие, в колко часа. Диетите са строго индивидуални и затова тези неща са изключително важни за тяхното съставяне.

Коментари