Публикация

Доц.Д-р Тодор Черкезов, пред Общинско радио Кърджали - Евромеланома-2018

„Въпреки усилията на дерматолозите и организираните профилактични прегледи случаите на рак на кожата се увеличават, затова хората трябва да обръщат повече внимание на начина си на живот и да бъдат активната страна в опазването на здравето си”, каза доц. Черкезов.


Българските дерматолози се включват за 13-и път в европейската кампания за информираност и ранно откриване на кожен рак Евромеланома-2018.

Тази година денят за безплатни прегледи бе 16 май, а  в кампанията за поредна година се включи  и Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски". Прегледите бяха извършени от доц. д-р Тодор Черкезов, д-р Елеонора Бошняшка и д-р Гюлай Ахмед от Кожно-венерологично отделение.  

          39 души  бяха прегледани и консултирани от кърджалийските дерматолози. За съжаление в три от случаите специалистите насочиха пациентите към специализирани клиники със съмнение за рак на кожата.

„Въпреки усилията на дерматолозите и организираните профилактични прегледи  случаите на рак на кожата се увеличават, затова хората трябва да обръщат повече внимание на начина си на живот и да бъдат активната страна в опазването на здравето си”, каза в интервю за Общинско радио Кърджали д-р Тодор Черкезов.

 

ВОДЕЩ:Д-р Черкезов, увеличават ли се случаите на откритите ракови образувания и какви са причините за това?

 

Д-Р ЧЕРКЕЗОВ: За съжаление, случаите се увеличават. Причината за това е комплексна и не винаги е свързана  с липсата на профилактика, тъй като профилактични прегледи се правят  ежегодно и трябва да похваля гражданите, които проявяват много стриктно внимание към собственото си здраве и сами предприемат профилактични прегледи един два пъти в годината. Става въпрос за  хора, които имат много образувания по кожата си, много пигментни петна, лунички, бенки и биха желали да направят преглед, за да установят дали има някаква онко активност. Това е, което ги притеснява. Разбира се, не само по време на тези прегледи, но една част от случаите, по-голямата, ние откриваме спонтанно. Пациентите нямат идея, че има такова нещо при тях. Те идват по друг повод при дерматолог и разбира се опитното око на дерматолога веднага хваща проблема.

Като цяло и в световен, и в европейски мащаб има нарастване на рака на кожата и това се свързва с променената екологична среда, в която живеем. Добре знаем много неща за екологичната обстановка, добре знаем за изтънелия и на места пробит озонов слой в атмосферата, което позволява директно  въздействие на ултра виолетовите лъчи върху организма, тъй като част от  този спектър на ултравиолетови лъчи определено е свързан с онко генезата на кожата. И разбира се, това е свързано по някой път  от грешки в поведението на определения индивид, най-вече от прекалено излагане на слънце, желание непременно за силен тен и хубава визия през лятото , ползване прекомерно на солариуми и други в тази посока.

 

ВОДЕЩ:Обикновено с нарастването на възрастта се появяват пигментните петна. Кога те трябва да бъдат сигнал, че  човек трябва да отиде на лекар?

 

Д-Р ЧЕРКЕЗОВ: Образуванията трябва да се наблюдават в динамика. Това, че ние имаме по тялото си различни видове образувания, включително пигментни, не е беда. Бих казал, че почти няма такъв индивид, които в своето развитие, на някакъв определен етап от живота, да не получи такива пигментни петна или други брадавицовидни образувания по кожата си. Това е естествен процес. Но това, което не е естествено е промяната, която се наблюдава при някой от тези кожни образувания. Най-вече трябва да се следи  дали образуванието нараства, дали то променя цвета си, дали около него има някакъв възпалителен вал, дали от кафяво се превръща в изключително тъмно и направо черно и дали се разязвяват. Въобще каква динамика претърпява това образувание. Хората имат усещане за тези неща и в повечето случаи се обръщат към лекар, но има и такива, които не отдават голямо значение, особено когато няма някакви субективни усещания или допълнителни симптоми, тогава те се отнасят малко по-небрежно. Трябва да бъдем внимателни към всички видове образувания не само тези, които се намират по лицето и по откритите части, защото ние ги виждаме ежедневно, но и към това, което се намира по цялото тяло.

 

ВОДЕЩ:Меланомата, какво представлява тя и колко е опасна?

 

Д-Р ЧЕРКЕЗОВ: Меланомата може да се каже, че е най-опасната форма на рак при хората, защото за разлика от другите форми на кожен рак това е формата, която много често метастазира по лимфен път и засяга цели лимфни басейни.Затова ранното откриване на меланома е изключително важно в прогностичен аспект. Меланома може да се лекува, но ако се хване в много ранен стадий. Ние трябва да си представяме меланома, който може да се развие на всяко място по нашата кожа по цялото тяло, като нещо, което се появява внезапно, като тъмно петно, доста често с неправилни очертания и което ни смущава с внезапността на своята поява.   Важно е да отчитаме, че бързо започва някакво развитие и това, че могат да се получат някои субективни усещания на мястото, които ни подсказват, че това е нещо по-различно от една обикновена бенка. Във всички случай трябва да бъдем доста наблюдателни и след това да направим задължително една консултация и да не се доверяваме единствено на това, което е нашето усещане или разбиране,защото пропускът се случва точно тогава, когато ние решим, че това не е нещо опасно, а всъщност то е такова.

 

ВОДЕЩ:Какъв е съветът ви, кога трябва да изострим вниманието си и кога трябва задължително да посетим дерматолог?

 

 

Д-Р ЧЕРКЕЗОВ: Всеки един от нас знае къде са неговите слаби места. Ние живеем в години, в които всеки трябва да познава своя организъм, това е задължително и да има отношение към собствените си проблеми. Да не мисли, че тези проблеми са задача на някой друг.По тази причина активното участие на самия  пациент, на човека  в този процес е изключително важен. Профилактичните прегледи извършвани в рамките на кампания се правят един, максимум два пъти годишно и това не е достатъчно, за да могат всички хора да минат през такъв тип прегледи. В рамките на тазгодишната кампания „Меланома 2018” ще минат определени хора, но други, които по ред причини-неудобен ден, отдалеченост и т.н., няма да могат да направят това. Те трябва да бъдат активни към собственото си здраве. Един път в годината не е лошо да правят прегледи на своите образувания при дерматолог, а тези, които имат някакви опасения могат да правят това и по-често. Сега, разбира се, искам да внеса и известно успокоение, за да не се превръща в мания и истеричност, когато имаме определени образувания непрекъснато да ги наблюдаваме и това да се превръща в доминанта и стрес. При такива пациенти е имало случаи определени образувания да се премахнат не защото са толкова потенциално злокачествени, а просто, защото те въздействат върху психиката, което е много лошо. След премахването на образуванията пациентите се успокояват изведнъж. По тази причина трябва да има един балансиран подход.

Следващото нещо, което бих искал да препоръчам е прекалено много да не се гледат картинки в Интернет тъй като там обикновено се дават най-тежките, най-страшните форми и човек може да се зареди с голям стрес, наподобявайки някое свое изменение на образувание по кожата на това, което е видял в Интернет и след това много трудно се избива от съзнанието му, че това не е същото нещо. Когато има съмнение е нормално човек да  отиде при лекар специалист и да се отдеференцират тези неща.

Коментари