Публикация

Търновските моллови дни преминават под знака на взаимоотношенията лекар-пациент

Търновските моллови дни преминават под знака на взаимоотношенията лекар-пациент

Сред модулите е и темата за донорството, както и тази за съдебните дела срещу медици. Ще бъде връчен и посмъртен приз


За осма поредна година във Велико Търново се провеждат Молловите дни.

„Идеята мероприятието да се организира ежегодно е факта, че д-р Димитър Моллов, е сред създателите  на БЛС. Той е направил много за здравеопазването у нас, не само за медицината, но и за изграждането на здравната инфраструктура в страната. Д-р Моллов е оставил огромно наследство, което ние трябва да помним и пазим, да поддържаме, като пример и дух за настоящите, и бъдещи поколения“,

каза д-р Христо Димитров, председател на Районната колегия на БЛС във Велико Търново.

Сред  официалните гости са зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова, както и председатели на районни колегии на съюза.

Пред специалистите беше представено и

електронното продължаващо медицинско обучение, което БЛС осъществява в CredoWeb

Платформата е официален партньор за провеждане на електронната форма на обучение на съсловната организация и участието в нея се удостоверява със сертификат и кредитни точки. В средата на март, след близо двегодишни преговори, БЛС постигна договорка за дългосрочно сътрудничество с UEMS /Европейски съюз на медицинските специалисти/.

Това ще позволи продължаващото медицинско обучение на лекарите в България да бъде стандарт за качество, както на територията на страната, така и в Европа.

Споразумението постави началото на унифициране критериите на ПМО с тези в Европа и ще даде възможност за акредитиране и сертифициране на медицинските форуми и всички останали форми на ПМО у нас по европейски стандарт.

 

тази година Молловите дни преминават в рамките на три панела,

поясни председателят на търновската гилдия д-р Христо Димитров.

Първият традиционно е свързан с наследството на д-р Моллов, като тази година се представи книжовното му наследство.

Правнук на д-р Моллов представи интересни факти от чисто човешкия  и социален живот и активности, тъй като д-р Моллов е бил не само лекар, а богата комплексна личност с интереси в областта на литературата, поясни  председателят на търновската колегия д-р Димитров. Във втория модул се засяга темата за взаимоотношенията между лекар и пациент, и грешките в тях. В интерактивен и ролеви компонент ще се представят тези отношения, а ако тази комуникация не е проведена добре, съдия Елица Стоянова, ще поясни, какво се случва с  делата заведени от пациенти срещу лекари в съда.  Третият панел е медицински, като в него проф. Боряна Делийска ще представи темата за бъбречната патология  и бременността. Д-р Калоян Йорданов, който е млад специалист от търновската болница ще представи новостите в лечението на остеопорозата, а д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, който са началник и зам.-началник на отделението по реанимация и координатори по донорство в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, ще представят темата за донорството. На тържествената вечеря

ще бъде връчена  посмъртно наградата на името на д-р Моллов

 Тя ще отиде при близките на д-р Енчо Ботев, който в края на кариерата си, за един миг с отиде от нас.  Той е сред учредителите на новия лекарски съюз, както и член на първия управителен съвет на търновската колегия, делегат на първите събори, на който се е приел новият устав и е изпълнил съсловната организация със сегашното му съдържание.

Коментари