Публикация

Прегледите на гърдите трябва да започнат още на 15-годишна възраст

Повечето жени се притесняват да отидат при мамолог или лекар по образна диагностика, за да не им ''открие нещо''. Статистиката, обаче, показва, че даже и да липсват симптоми, може да има доброкачествено или злокачествено заболяване и именно профилактичните прегледи могат да спасят живот


Д-р Иво Ватев е завършил Медицински колеж ''Мара Малеева'' със специалност рентгенов лаборант, а по-късно се дипломира като лекар в Медицински университет- гр. Пловдив. Притежава сертификати за курсове по Основи на ехографската диагностика - първо ниво, Ехография на коремни органи- 2-ро ниво, Ехография на повърхностни структури /млечни жлези, щитовидна жлеза, лимфни възли и др./ 2-ро ниво, Основи на сексологията при доц. Стефан Попов и др. Съвместно с д-р Атанас Баташки от Втора клиника по хирургия към УМБАЛ ''Св. Георги'' провеждат безплатни прегледи за рак на гърдата всеки вторник, четвъртък и петък от 12ч. до 16:30ч., след предварително записване на тел: 0889 296 796 

 

 

Д-р Ватев, от миналата година преглеждате безплатно пациентки за рак на гърдата. Как се зароди идеята за тази кампания?

 

През есента на 2016г. с д-р Баташки обсъдихме идеята да направим кампания за безплатни прегледи за жени и така започнахме на 3-ти ноември, същата година, и продължаваме до днес. Мотивацията ни да стартираме такъв тип кампания е, че в България липсва профилактика. Мога да кажа, че държавата е избягала от грижата за хората, защото парите, които ще се дадат за профилактични прегледи в това направление, са много по-малко, отколкото парите за лечение на онкоболни.

 

Кога трябва да започне профилактиката?

 

Винаги съм казвал, че прегледите на гърдите трябва да започнат още на 15-годишна възраст, за да може да се изгради навик у младите момичета. Имам случаи, при които майката или бабата води момичето и установявам наличието на мастопатия.

  • До 40 години прегледа включва палпация на млечната жлеза, преглед на лимфните възли в подмишницата и ехографско изследване. Тези профилактични прегледи е нужно да се правят на всеки две години, без да прекаляваме, обаче, защото не искаме да превърнем жените в хипохондрички.
  • След 40-годишна възраст преглед се прави всяка година, като на две години е показано и мамография. Това е златният стандарт. Хубаво е всяка жена след тази възраст да има една изходна мамография, която да се ползва за сравнение.

 

 

Колко жени успяхте да прегледате за този период?

 

През нас минаха над 3300 жени за година и седем месеца. Това е едно доста голямо число, като се има предвид, че преглеждам само по няколко часа три дена в седмицата. Успях да прегледам жени от 15-годишна възраст до 88 години.Интересното в случая е, че част от тях идват, поради своите оплаквания като болка или бучка в областта на гърдите, докато други идват само, за да се прегледат. Това означава, че здравната култура на българите се повишава, което е много добре. Друго, което трябва да се подчерате дебело е, че и без никакви оплаквания аз съм откривал промени, както доброкачествени, така и злокачествени в гърдите.

 

Какви са притесненията на пациентките, които идват при вас?

 

Голяма част от жените си казват: ''Едва ли на мен ще се случи?!“. Може би, това е също причина те да не посещават кабинета за профилактичен преглед.Другата част от тях ги е страх да не открием нещо, но да не забравяме, че ако те наистина имат заболяване, е много по-добре то да бъде ''хванато'' в началото, а не да се открие в късен стадий.

 

Имали ли сте такива случаи, които ''хващате'' в последен стадий?

 

От  общо 3300 прегледани, ние, открихме 26 карцинома, като две от пациентките бяха в четвърти клиничен стадий. Това е много обезпокоително, защото нито аз, нито хирургичният екип можем да помогнем в тези случаи. Смисълът на прегледите е да се открият злокачествени изменения, колкото се може по-рано, за да се лекуват. При останалите 60 процента открихме различна степен на развитие на мастопатия, фиброаденоми, кисти и други доброкачествени заболявания.

 

Какво става след това, когато откриете онкозаболяване?

 

Когато с д-р Баташки имаме съмнение за карцином, тогава насочваме жената за мамографско изследване, за да уточним диагнозата. След изследването тя идва за повторна консултация и ако се окаже със сигурност карцином, тогава ние поемаме случая за биопсия и последващо оперативно лечение.

 

 

А как лекувате доброкачествни изменения- мастопатии, кисти, фиброаденоми?

 

Лошото е, че някои колеги злоупотребяват със страха на пациентките и оперират масoво кисти и фиброаденоми. Световната практика показва, че това са състояния, които в повечето случаи трябва основно да се наблюдават и в краен случай да се оперират. Мастопатията, която се среща при всяка втора жена, е състояние, а не диагноза.Освен наблюдение, аз изписвам хомеопатични продукти, които да приемат пациентките най-малко няколко месеца.

 

При мен дойде момиче на 26 години, на което след ехографски преглед установих фиброзни уплътнения на млечните жлези на две места. Предписах й хомеопатичните медикаменти, които ги приемаше в продължение на 3 месеца, след което направихме контрола и уплътненията беха намалели по размер, а след още 3-изчезнаха.“

 

Не искам да сугистирам никой, защото имам колеги, които отричат хомеопатията, и всеки си е прав за него си. Мога само да отблежа, че това не е единствения случай, който се е повлиял от хомеопатия.

 

Много се говори за храната и как тя влияе върху нашето здраве. Вие какво мислите?

 

Според мен не само храната, но и стресът, начинът на живот, оказват влияние върху здравето на човек. През последните десетилетия се наблюдава повишаване на случаите с доброкачествени и злокачествени изменения на млечните жлези, което в известна степен, може би, се дължи на храната, която не е толкова чиста, както преди. Например, ракът на гърдата преди 40 години се е срещал при жени над 50 годишна възраст, а сега- най-младата ми пациентка с карцином е едва 34 години. Специално за диетата мога да кажа, че рискови фактори са прекаляването с кафето, шоколада и мазното.

 

 

Какъв съвет бихте дал на жените?

 

Първата бариера в профилактиката на заболяванията на млечните жлези е самата жена, защото тя има достъп до тялото си. Много е важно всеки месец между 3-тия и 10-тия ден от края на месечния цикъл, тя да преглежда гърдите си под душа за промени- бучки, плътни места, увеличени лимфни възли. Това се прави по следния начин: едната ръка на главата и с другата се опипва срещуположната гърда, след което се сменят ръцете. Хубаво е да се огледа и пред огледалото- за изменения във формата на гърдите или цвета на кожата, които също могат да са индикатор, че се случва нещо нередно. Например, ако установи секрет от зърното /слузест, кръв, мляко/ това може да се дължи, както на хормонално нарушение, така и на мастопатия или на онкологично заболяване. Ето защо е важно още с първите малки промени в гърдите, които са червени флагове, веднага да посетят лекар, за да се установи точната диагноза и всичко да има благополучен завършек.


Докога ще продължи вашата кампания?

 

Иска ми се тя да продължи ще много години, но за съжаление с д-р Баташки не разполагаме с толкова средства, за да я финансираме. Само апаратът, с който преглеждам, струва 12 000 лева и е най-доброто в своя клас. Много се надявам фирми или неправителствени организации да проявят интерес към кампанията ни и да помогнат, с каквото могат. Имам идея да организираме прегледи на жени в дадена компания на цена от 10лв, за да може да изплатим поне ехографския апарат.

Коментари