Публикация

От печата: Излишък на прескъпи апарати в болниците

От печата: Излишък на прескъпи апарати в болниците

Според здравната карта има недостиг на легла


В България има прекалено много високотехнологична апаратура за скъпо лечение и немалка част от нея е излишна, сочат данните от новата национална здравна карта, предложена от Министерството на здравеопазването, пише в. „Сега“.

Някои от апаратите са близо два пъти повече от нужното 

за диагностиката и лечението на пациентите. Концентрацията е в по-богатите райони, а в бедните модерната техника не достига. Високотехнологичната апаратура е в частни и държавни болници, както и в общински онкодиспансери, отбелязва изданието.

 

Най-фрапиращ е броят на ангиографите у нас – 75

при необходими за страната според здравната карта 40. 

 

(…) За 3-4 години от нула апаратите за радиохирургия, известни у нас като кибер нож, са станали 10 - при необходими 7. Т.нар. ПЕТ скенери за позитрон-емисионна томография у нас са 9 при нужни 4 според картата. Апаратите за емисионна компютърна томография са 9 при необходими 7. Апаратите за ядрено-магнитен резонанс са 37 при нужни 39. 

 

От публикацията научаваме ще, че 

бедните райони, като Северозападният например, страдат от недостиг на модерна медицинска техника

При нужни 5 ЯМР там има само 4, като и четирите са в Плевен, линейните ускорители са 2 при нужни 4, а скенерите - 6 при необходими 10.

 

На фона на милионите, платени от болниците и държавата за скъпа апаратура, здравната карта очаквано отчита недостиг на легла за продължително лечение и палиативни грижи. 2272 са недостигащите легла за продължително лечение в цялата страна и няма район, в който те да са достатъчно, допълва изданието.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари

Това означава ли, че дейността на ”излишните” апарати няма да бъде платена от НЗОК?

Поредната глупава статистика.

Анонимен
28 май 2018 11:50

Ами да върнем БКПто и то да определя колко модерни апарати ще се купят? Абсурдна статистика според мен.