Публикация

В УМБАЛ ''Св. Георги'' бебетата спят в ''чувалчета с кауза''

Стереотипите и препоръките за безопасност на бебетата по време на сън са много остарели. Най-високият процент детска смъртност (26%) при бебета от 0-1 година е в резултат на синдром на внезапна детска смърт/SIDS/


Специално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на новородените деца в Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги“. Те са подарък като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето. Чрез нея ще се информират родителите за съвременните правила и препоръки за безопасност по време на сън с цел минимализиране на риска от Синдрома на внезапната детска смърт.

 

Синдромът на внезапната детска смърт (Sudden Infant Death Syndrome) е внезапна и неочаквана смърт на бебе, без да бъде открита причина за това.

 

Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 спрямо 3.5 деца на 1000 според данни на Евростат), като най-застрашени са децата между 4-6 месеца.

 

Употребата на свободностоящи завивки от типа на одеяла, чаршафи или постели в детското креватче не е препоръчителна, защото рискът от задушаване е много голям. Експерти и лекари са единодушни е, че най-сигурният начин за спане на бебето е то да спи в спално чувалче.

 

Подобни информационни кампании са част от политиката на много държави в света. В Германия стартиралата през 1990 г. инициатива в Германия води до забележителни резултати – смъртността на децата до 1 година спада от 1283 в началото, на 127 деца през 2015 г.

 

Създателите на инициативата „Чувалчета с кауза“ планират безвъзмездно да преоборудват всички неонатологични отделения в страната със специалните бебешки чувалчета, като едновременно с това, заедно с медиците, да научат родителите на най-важните правила за безопасни грижи за бебето по време на сън. Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги“ е първото клинично звено в Южна България, включено в кампанията.

 

Началникът на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Мая Кръстева изрази своята подкрепа на кампанията и благодари на нейните организатори.

 

Повече информация може да намерите на  www.safe-sleep.eu

Коментари