Публикация

Работещите в МБАЛ-Ловеч получават заплати до дни

Работещите в МБАЛ-Ловеч получават заплати до дни

Над 1 млн. лв. безлихвен заем от правителството


До края на седмицата ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ-Ловеч.

 

Това уточнява Министерството на здравеопазването по повод изразена позиция от представители от МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч, че няма яснота относно бъдещето на лечебното заведение.

 

В изпълнение на Решението на правителството

болницата ще получи 1 022 985 лв. безлихвена възмездна финансова помощ за разходи за персоналa за февруари, март и април 2018 г.

До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на персонала и по този начин ще се преодолее изоставането, изтъква ведомството.

 

В инвестиционната програма на министерството са предвидени

допълнително 175 хил. лв. за оборудване

което според ведомството, е предпоставка за подобряване дейността на водещи структури в болницата.

 

„В разчетите на НЗОК за дейност м. април лечебното заведение е предвидено да изработи клинични пътеки и клинични процедури на стойност над 440 хил. лв., като потенциалът на болницата е да достигне приходи от здравна каса в размер на близо 532 хил. лв. Това са параметри, които гарантират оптимално реализиране на текущата дейност, разпределение на паричните потоци както за персонал, така и за консумативи и медикаменти, а и за погасяване на просрочени задължения, в рамките на възможностите на лечебното заведениe”, посочва МЗ.

 

Министерството е постигнало споразумение за

разсрочване на задълженията на лечебното заведение към основните кредитори

като най-големият от тях е опростил лихвите и 300 хил. лв. от задълженията на болницата, а останалите са приели периоди на погашения, които позволяват оптимално реализиране дейността на МБАЛ.

 

Предприети са действия за анализ и сигнализиране относно причините и факторите, довели до тежкото финансово състояние на болницата, с цел тяхното елиминиране в бъдеще. 

 

За да има гаранции, че лечебната дейност ще се реализира законосъобразно и целесъобразно, в лечебното заведение се търсят подходящи механизми за реализиране на оздравителния план. 

 

Той трябва да се изпълнява, така че да гарантира лечебната дейност и разпределението на паричните потоци както за лечение на пациентите, така и за осигуряване спокойствие и предвидимост в работата на персонала на областната болница.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари