Публикация

Болница Токуда ще използва робота Да Винчи за коремна и гръдна хирургия

Операциите ще започнат да се правят през есента


Аджибадем Сити Клиник Болица Токуда ще работи със своя робот Да Винчи в областта на коремната и гръдната хирургия. Това обяви днес д-р Калоян Давидов, медицински директор на лечебното заведение и началник на отделението по урология. Той поясни, че екипите са в последен етап на обучение и се очаква да започнат работа в края на годината.

Специалистът добави, че в момента най-разпространената процедира в областта на роботизираната хирургия, която болницата предлага, е

операцията при рак на простата.

 

„Тази технология позволява и други урологични процедури, като отстраняване на тумори на бъбрека и запазване на органа. При рак на пикочния мехур отстраняваме органа и го възстановяваме чрез създаването на изкуствени резервоари в човешкото тяло“, каза д-р Давидов.

Той заяви, че робот-асистираната хирургия значително намалява рисковете от постоперативни инфекции и осигурява минимална кръвозагуба за пациента. При онко-урологични операции системата допринася за намаляване на риска от незадържане на урина от 2 до 3 пъти и

намалява риска от еректилна дисфункция до 2 пъти

Д-р Лъчезар Танчев, лекар сертифициран за робот-асистирана гинекологична хирургия, обяви, че Да Винчи се използва, когато оперативното поле затруднява хирурзите. Той даде за пример жените с рак  на маточната шийка, които са с наднормено тегло. Специалистът посочи, че след операции с робота пациентите се връщат бързо към нормалния ритъм на живот. Благодарение на краткия възстановителен период пациентите, които се нуждаят от химиотерапия или лъчелечение, могат да започнат своите курсове в рамките на една до три седмици след робот-асистираната интервенция.

 

 

Коментари