Публикация

Пациенти на протест пред МЗ

Пациенти на протест пред МЗ

Акцията премина под надслов „Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?“


Пациенти с белодробни заболявания и техни близки протестираха днес пред здравното министерство. 

 

Причина за недоволството им е невъзможността да получат лечение в чужбина. Според тях единствената европейска клиника – АКХ-Виена, в която се извършват белодробни трансплантации, е спряла да приема българи.

 

Протестът беше организиран от асоциация „Пулмонална хипертония“ и Националния алианс на хора с редки болести, като премина под надслов „Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?“.

 

Според организациите 

към момента в листата на чакащите за тази жизненоважна операция са 16 души

Протестиращите поискаха институциите да отговорят на въпроса кога проблемът ще бъде решен.

 

„Година и половина български пациенти, на които им е нужна трансплантация на бял дроб, не могат да се лекуват понеже не са включени в европейската листа на чакащите за трансплантация“, коментира Тодор Мангъров, председател на асоциация „Пулмонална хипертония“, пред БНТ. 

А трансплантация на бял дроб у нас не се прави

„Чакам от 3 месеца за трансплантация, да се случи така заветното приемане на документи, оформяне на документи, да има болница, в която да се трансплантирам. Но съм тук, защото не знам още колко време ще чакам“, сподели Адриан Петков.

 

С пациентите разговаряха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Мариана Симеонова.

Напълно разбирам притесненията на хората и желанието им максимално бързо и скоро да се свършат нещата. С д-р Мариана Симеонова работим, за да решим проблема. Ангажирали сме и Министерството на външните работи, за да може през нашите мисии във всяка една от държавите-членки на „Евротрансплант“ да имаме непрекъснато разговори, за да спечелим договор, чрез който нашите пациенти да могат да се лекуват и трансплантират, изтъкна д-р Пенков.

Той поясни, че 

България има договор с „Евротрансплант“

който не е прекъсван, и страната ни продължава да бъде член на организацията. 

 

В момента се преговаря с център, в който да се извършват трансплантации на бял дроб, тъй като договорът, който е имала България с Австрия, е изтекъл. Причината за отказите да бъдат трансплантирани български граждани до момента е проблемът с донорството на органи в цяла Европа. 

Преговори с болници в Англия и Франция

Изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова посочи, че за да не се рискува животът на нито един пациент, се преговаря и с болници в Англия и във Франция, откъдето има уверение, че ще извършат спешните трансплантации. По думите ѝ до две седмици се очаква положителен отговор и от клиниката във Виена да поеме български пациенти.
От „Евротрансплант“ потвърждават, че за годините България е подала осем органа повече от броя на пациентите, които са трансплантирани, което означава, че към момента могат да бъдат извършени трансплантации. 

МЗ не дължи пари на австрийската болница

в която са правени трансплантациите на бял дроб до началото на тази година.

 

Според зам.-министър Бойко Пенков дългосрочното решение на този проблем е развиването на дейността и обучението на кадрите в болница „Лозенец“ и в УМБАЛ „Св. Екатерина“, които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб. 

 

„Имаме изключително кадърни хора, имаме база и това нещо трябва да започне да се случва в най-близко време и в България“, допълни още зам.-здравният министър.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари