Публикация

Некачествени обувки могат да ви докарат гъбички

Некачествени обувки могат да ви докарат гъбички

„Фунги клиър“ се бори успешно с оцветяване, удебеляване и нацепване на ноктите, твърди дерматологът д-р Мариета Кътева


Как да познаем и лекуваме гъбичките по ноктите пояснява д-р Мариета Кътева, дерматолог в „АСМП-ИПСМП-КВБ ДЕРМАСПОТ“ ЕООД - София

 

Д-р Кътева, какви опасности крият за здравето гъбичките по ноктите? 

   д-р Мариета Кътева

Гъбичните инфекции на ноктите (онихомикози) са често срещан проблем, който се причинява от дерматофити, дрожди и плесени. Те засягат най-повърхностния рогов слой на кожата и ноктите. Размножават се със спори, които в кожата на обувките могат да останат жизнеспособни до 2 години, след което при подходящи условия - обилно изпотяване и подмокряне, отново да станат активни. В човешкото тяло предпочитат гънките и ходилата, където е топло, влажно и тъмно. 

 

Хората търсят помощ понякога късно, при изявени клинични симптоми, когато инфекцията е напреднала. Освен неудобството от постоянния сърбеж, видими промени по кожата и ноктите, неприятна миризма, микозите причиняват и няколко усложнения. 

 

При разраняването на кожата се отваря път за проникване на други инфекции - стрептококови -  еризипел („червен вятър“), или стафилококови като флегмон или абсцес. При някои пациенти гъбичките действат като алерген и отключват алергична реакция, проявяваща се като екзема - дерматит. Всичко това налага при гъбична инфекция да се предприема адекватно и навременно лечение още при първите забелязани симптоми.

Кои признаци показват, че е настъпила гъбична инфекция по краката и ноктите? 

Дисталното засягане е най-често, започва от долния свободен или от страничния край и се разпространява нагоре. Засегнатата нокътна плочка е задебелена, трошлива, нацепена, със субунгвална хиперкератоза и онихолиза, цветът става непрозрачен и варира от бял, жълт до тъмнокафяв. Постепенно, а понякога много бързо, отлепването и потъмняването достига до епонихиума и до пълно засягане на ноктите.

 

Гъбичките по ноктите - как да ги познаем

Какви са причините за поява на гъбичките? 

Спорите, чрез които се размножават, могат да бъдат разнесени с водата, въздуха, почвата и при директен контакт. Попадайки на човешката кожа, се хранят с кератина от епидермиса, ноктите и космите.  Благоприятни условия за това са честото мокрене и изпотяване на краката, при което се променя нормалната защитна кисела реакция на кожата в алкална. 
Повърхностният рогов слой „набъбва”, кожата се подмокря и се разранява, което улеснява проникването на гъбичките в нейните слоеве и в нокътната плочка. 

 

Попаднали във външната среда, спорите се запазват жизнени от няколко месеца до няколко години. В кожата на обувки и в чорапи, принадлежали на болен, могат да преживеят дълго време, след което при тяхното използване отново се превръщат в заразни форми
Често инфекциите са смесени и се причиняват от няколко вида гъбички. Рискови фактори са някои заболявания – диабет, имунен дефицит, периферна съдова недостатъчност, псориазис на ноктите, възраст над 60 години със забавен растеж на ноктите, при които се снижава естествената защита и заразяването става много лесно. 

 

Други предразполагащи фактори са обилното изпотяване на краката, престой във влажна среда в затворени обувки, ходенето бос на публични места като басейни и СПА центрове, постоянната травма при някои професии и спортове, както и приложението на гел-лакове и ноктопластика.                                               

Кои хора са най-засегнати? 

Инфекцията е честа при шофьори, униформени служители, спортисти, работещи във влажна среда. Хроничната травма в областта на ходилата от притискане и неудобни обувки, обилното потене, някои професии, свързани с продължителен престой на краката в затворени обувки, и бавният растеж на ноктите с напредване на възрастта повишават риска от развитието на микози. 

 

Плажът крие опасност от гъбички

 

Носенето на некачествени обувки от изкуствена кожа и синтетични чорапи води до запарване и подпомага развитието на микозата. Престоят във влажна среда също. Човек може да се зарази, когато ходи бос във влажни публични места. Микроорганизмите от заразените хора се отделят заедно с роговите клетки и при влизане в контакт с кожата на други хора могат да доведат до заразяване. Дрождите се размножават под ноктите на хора, които са изложени продължително време на влага -  готвачи, здравни работници, детегледачки. Рисков фактор за заразяване с плесени е ходенето бос в контакт с почва. 

Как се поставя диагнозата? 

Във всекидневната практика обикновено се поставя клинично. Достъпен метод в амбулаторни условия е изследването на нативен препарат с 10-30% КОН (директна микроскопия с увеличение 60-120 пъти на светлинен микроскоп). При положителна находка на нативния препарат се наблюдават единични или мрежа от разклонени мицелни нишки. Този метод се прилага в практиката на всеки дерматовенеролог и спомага за бързото поставяне на диагнозата. В случай на затруднения може се използват други специализирани методи като флуоресцентен метод или PCR тест. 

 

Ако желаем да изолираме причинителя, се извършва културелно изследване върху средата на Sabouraud. 

Лесно ли се лекуват гъбичките? 

Не бих казала. Лечението е продължително и включва освен медикаменти - антибиотици, външни средства и грижа за отстраняване на предразполагащите условия.

Терапията зависи ли по някакъв начин от вида на гъбичките, от броя на засегнатите нокти, от площта на засягане? 

Да, например външното лечение се прилага при минимално засягане в дисталния край и при бяла повърхностна онихомикоза. Използват се основно лакове, съдържащи антимикотични субстанции, като задължително условие за тази терапия е засягането от гъбична инфекция да не превишава 30-50% от общата дължина на нокътната плочка за различните субстанции. 

 

Важно условие е стриктното спазване на лечението, което трябва да продължи достатъчно дълго според времето за пълно израстване на ноктите. 

 

Фунги клиър помага при гъбички

 

 

 

 

 

Механичното почистване е спомагателно средство за отстраняване на инфектираните нокътни участъци, който води до подпомагане на лечението. За тази цел се използват локално кератолитици като урея и млечна киселина.

 

 „Фуинги клиър“ представлява иновативна формула за бързо лечение и подобряване на външния вид на нокътната плочка при гъбични инфекции. Той е под форма на лак, съдържа комбинация от урея и млечна киселина до 35%, както и масло от листа на градинска мащерка. 

 

Неговото действие е тройно: лекува и защитава ноктите, има висок кератолитичен ефект, предпазва и подобрява грапавината на ноктите за 2 седмици, неутрализира оцветяването и лющенето, видимо подобрява целостта на нокътната плочка.

 

Приложението му предотвратява появата на гъбични инфекции по краката, като създава защитна бариера върху нокътната плочка както на ръцете, така и на краката чрез магнитна адхезия. Запазва киселото РН, което предпазва ноктите от заразяване, благодарение на съдържащата се в него млечна киселина. Активните съставки допринасят и за поддържане на нокътната плочка в добър външен вид. 

 

„Фунги клиър“ е предназначен за поддръжка и подпомагане на лечението на засегнати нокти, за превенция на разпространение на гъбичните инфекции по краката при хора, които посещават обществени бани и плувни басейни, които носят стегнати обувки като спортисти и униформени, пациенти с диабет.

 

Прилага се един до два пъти дневно върху почистени от лак нокти сутрин или преди сън, достатъчно дълго до израстване на здрав нокът.

Как може да си помогне човек сам? Как да се грижи за крайниците си, за да избегне заразяване?

Профилактиката включва мерки за подсушаване на кожата на ходилата с антимикотични и антиперспирантни спрейове, памучни чорапи, които да се сменят всеки ден и при намокряне. Обувките трябва да са от естествена кожа, да бъдат достатъчно широки, да се сменят и проветряват всеки ден.

 

 

През горещите месеци да се ходи с отворени и изрязани обувки, които да се дезинфектират с антимикотичен спрей. За профилактика и защита на ноктите да се използват антимикотични лакове.

Коментари