Публикация

Болки в кръста след раждане

Причините за поява на болки в кръста след раждане


Здравейте, здрави хора!
Днес искам да обърна внимание, на една по-специфична група хора - бременните жени и по-скоро ранния следродилен период.
Все повече жени идват при мен, с болки в кръста след раждане. Те "вгорчават" този хубав период от живота им, комбинирано с това, че използването на болкоуспокояващи е доста ограничено, по време на кърмене. 
Първо искам да спомена за фасцията и нейната функция, в човешкото тяло.
Фасцията е съединителна тъкан, предимно колаген, която захваща, стабилизира, доближава и разделя мускулите и вътрешните органи.
По време на бременност тя търпи екстремно разтягане, а при цезарово сечение, бива срязана и травмирана. Целият този процес води до фиброзирни процеси, които пречат за правилното активиране на мускулите. 
Жените, които идват при мен, с проблеми в кръста, имат неактивни дълбоки коремни мускули, които не се активират правилно, заради процесът, който описах по-горе. В следствие на това, настъпва "преработване" на мускулите на кръста и таза, които водят до механично дразнене и възпаления.
Обръщам внимание на това, защото раждалите жени, рядко биват съветвани да се заемат активно с възстановяването на тялото си (и по-специално балансът корем-долна част на гърба), след раждането. 
Бремеността е процес, който не спира със самото раждане, тялото има нужда от своето внимание и възстановяване. 
Държа да отбележа, че този процес не изисква изпълнението на коремни преси и тежки упражнения. Напротив, изисква концентрирано внимание върху определена група мускули, работа с еластичността на белега и връщането на мускулите в правилен баланс.
Бъдете здрави и осъзнати. Дяволът е в детайлите <3

Коментари