Публикация

Министерският съвет утвърди Националната здравна карта

Министерският съвет утвърди Националната здравна карта

Над 600 болнични легла повече от предвидените


Правителството прие Националната здравна карта на Република България.  Утвърдени са  33 421 болнични легла, което е с 608 повече спрямо предложените от 32 873.

Националната здравна карта представлява инструмент за формиране на здравната политика в страната, която има една единствена цел - да защити интересите на българските граждани и пациенти, 

заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Tой беше категоричен, че 

 

картата не открива и не закрива легла

а посочва настоящото състояние на здравната система и структура, потребностите от медицински дейности и свързания с тях капацитет, който лечебните заведения трябва да изградят на областно, регионално и национално ниво. 

 

„Лечебните заведения за болнична помощ не се финансират на базата на здравната карта, а на базата на извършена дейност по цени, договорени с Националния рамков договор“, посочи Кирил Ананиев.

Очакванията са здравната карта да създаде условия за достъпна, своевременна, ефективна и качествена здравна помощ

за българските граждани при ефективно разходване на публичния ресурс.

 

В първоначалния вариант на проекта на НЗК, публикуван за обществено обсъждане преди повече от месец, броят на леглата възлизаше на 32 873 при 75% използваемост на леглата.

 

На базата на анализ на всички постъпили бележки и предложения по НЗК, беше взето решение за увеличение броя на леглата с 608, което означава, че предвидените в картата легла са 33 481. 

 

С новата Национална здравна карта се осигурява и по-висока хоспитализация с 41 000 броя

 

обясниха от ръководството на МЗ. 

Ако приемем, че населението на България е 7 милиона души, и съпоставим с леглата, които сме определили в картата, включително тези, които остават в резерв, ще се види, че се осигурява поне 45% от населението да премине поне веднъж през хоспитализация в лечебните заведения за болнична помощ, коментира здравният министър.

Националната здравна карта е стратегически и важен документ за системата

тъй като е свързан пряко с договорите, които сключва Националната здравноосигурителна каса с изпълнителите на медицинска помощ. По действащия закон, за да може НЗОК да подпише договор с изпълнители на медицинска помощ, трябва да има налице две неща: Наредбата за реда и критериите, на базата на които се определят лечебните заведения за болнична помощ, с които НЗОК може да сключва договор, и Националната здравна карта.
Министерството на здравеопазването работи по изцяло нов здравноосигурителен модел, който ще бъде готов най-късно до един месец, като един от елементите, който ще бъде доразвит, ще бъдат принципите, структурата и съдържанието на НЗК.

 

Новата здравна карта ще действа заедно с Националния рамков договор за 2018 г. 

 

Плановете на Министерството на здравеопазването са през 2019 г. да има нов здравноосигурителен модел, нов рамков договор и нова Национална здравна карта.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари