Публикация

Управителят на НЗОК проф. Плочев се оттегля от поста?

Управителят на НЗОК проф. Плочев се оттегля от поста?

Заради влошено здравословно състояние той е в болнични вече 3 месеца


Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев е уведомил с писмо Надзорния съвет на фонда, че поради здравословни проблеми не може да изпълнява функциите си.

 

От осигурителния фонд уточниха пред CredoWeb, че 

По процедура писмото на проф. Плочев трябва да бъде разгледано от Надзорния съвет на НЗОК

който да прецени дали наистина здравословните проблеми не му позволяват да заема тази длъжност. После то ще бъде изпратено за разглеждане в Комисията по здравеопазване на парламента. Само народните представители имат право да освобождават и назначават нов управител на здравната каса.

 

Засега няма насрочена среща на Надзорния съвет, на която да се обсъди писмото. 

Не съм подал оставка, а съм уведомил Надзорния съвет, че моят отпуск по болест ще продължи повече от три месеца, което по закон е възможност да бъда освободен от поста,

 

каза проф. Камен Плочев, който от февруари е в болнични, пред БТА.

 

Той допълни, че преди няколко дни е бил опериран, а има и съпътстващо заболяване.

 

„По закон, след като са минали повече от три месеца, трябваше да се вземе отношение – мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали ще прекрати правомощията ми, или пък ще продължи правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума“, подчерта управителят на касата пред Българското национално радио.

Проф. Плочев застана начело на здравната каса в края на юли 2017 г.

Той беше единственият кандидат за поста. В края на февруари 2018 г. управителят на касата беше приет в болница. От тогава функциите му временно бяха възложени на подуправителя д-р Йорданка Пенкова. 

 

В публичното пространство вече започнаха спекулации, кой ще наследи проф. Плочев на поста. Предположенията са, че това ще бъде именно д-р Пенкова, която се ползва с подкрепата на управляващата партия ГЕРБ. 

 

По кои въпроси проф. Плочев се разминаваше с властта

Почти от назначаването си на поста управител на НЗОК проф. Камен Плочев влезе в открити разногласия със здравното министерство и управляващите. През януари тази година той категорично заяви, че ако не се проведат реформи, в здравеопазването ще има сериозни трусове.

 

„Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине“, заяви през той пред Би Ти Ви. Бе категоричен, че много хора в държавата се съпротивляват срещу реформата. По думите му именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме, „всичко се вижда”.

 

„Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ - трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари", допълни професорът.

 

Проф. Плочев скандализира властта и като поиска актуализация на бюджета на НЗОК заради неразплатени стари задължения на България към чужди здравни фондове в размер на милиони левове. Впоследствие стана ясно, че изнесените от него данни са точни. Заради тези задължения чужди клиники отказваха да приемат български пациенти. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари