Публикация

Как да подготвим кожата предварително и да я предпазим от изгаряне през предстоящата лятна почивка?

Как да подготвим кожата предварително и да я предпазим от изгаряне през предстоящата лятна почивка?

Д-р Малена Герговска, Дерматолог: Предварителна подготовка на кожата за лятото започва през месец юни!


      По средата на лятото е късно за по-сериозна предварителна подготовка. Обикновено това, което трябва да направим, започва през месец юни, когато се ексфолира кожата, правят се различни процедури от типа на летните химически пилинги, за да може тенът на кожата да се изравни и наистина да бъдем подготвени за един по-равномерен от слънцето. Другото, което трябва да направим преди почивка, е да използваме внимателно фотозащитата като вземем фактор 50+, който да пази все още бялата и незащитена кожа. Когато започнем да почерняваме равномерно, можем вече да свалим фактора на 30 или 20. Ако сме на плажа, отново трябва да използваме фактор 50, защото значение имат не само UV лъчите, които причиняват изгарянето, а и тези, които доказано водят до стареене на кожата, от което се страхуваме всички ние. 
Колко типа кожа има и защо някои хора са по-предразположени към изгаряне? 
          Известни са шест фототипа. Първият тип кожа, като на Пипи Дългото Чорапче - млечно бяла кожа, с лунички и червена коса. Тези хора винаги изгарят и никога не почерняват. Те безспорно се нуждаят през цялата година, щом се покажат на слънце, от най-високата фотозащита.

Вторият е така нареченият скандинавски тип кожа - бяла, почти прозрачна, тънка кожа, обикновено придружена от сини или зелени очи и руса коса. Тези хора също почти винаги изгарят и никога не почерняват. Те също изискват много висока защита през цялата година. 

Трети тип кожа е най-масовият в България или този на хората, които изгарят, но и хващат тен. Те имат малко по-жълтеникав или кафеникав цвят на кожата, обикновено са с кестеняви или черни коси, тъмни очи. При тях може да се направи едно дозирано излагане на слънце, те се нуждаят от много висока защита само в първите дни, след това тя вече може да бъде намалена и да стане около 30.

Четвъртият тип кожа е характерна за тези, за които казваме, че имат 10 бани по рождение. Това са хората, които никога не изгарят и винаги почерняват. По отношение на изгарянето те са предпазени, но на тях им трябва фотозащита, за да направят профилактика на фотостареенето. Разбира се, тяхната защита трябва да бъде с по-нисък фактор, да се отнася основно за лицето, деколтето...

С пети тип кожа са арабите, а с шести - чернокожите. Там фотозащитата е само за профилактика на рака на кожата. 

Трябва ли да се ходи на солариум преди море, за да има кожата по-добър тен?

       Доскоро дерматолозите позволявахме до 2-3 дозирани посещения на солариум, за хора с кожа от първите два фототипа. Но откакто преди 2-3 години FDI (Family Dermatology Index) сложи солариумите в по-рисковата за ракови заболявания група, масово дерматолозите се оттеглиха от солариумите. По-добре е да стоим 1-2 часа на плажа и при хората с риск от слънчево изгаряне да се увеличава постепенно престоя на плажа, а не предварително да се ходи на солариум. Разбира се, има индивидуални предпочитания, така че в този случай, особено ако се касае за кожа, която изгаря много бързо, човек трябва да се посъветва с личния дерматолог и заедно да вземат най-правилното решение.  

За какво трябва да внимават хората, отивайки на излет в планината?

      Планината е точно толкова опасна за изгаряне, колкото и морето. По същия начин - трябва висока фотозащита, да я избираме внимателно и да се съобразим възрастта и особеностите на кожата. 

Каква трябва да бъде слънцезащита според особеностите на всяка възраст?

      Детската фотозащита се предлага в специално предвидени форми, така че  родителят да може да покрие цялата повърхност на кожата на детето със защитен слой, дори когато то се върти и не стои на едно място.

За тийнейджърите е важно слънцезащитните продукти да не омазняват. Те съдържа съставки, които да благоприятстват едно евентуално лечение на акне и същевременно да хидратират. Част от продуктите, които се използват срещу акне, не бива да бъдат използвани сутрин или на плажа.

Фотозащитата в по-късната възраст 35+ години е основно хидратираща за да може кожата да се предпази от изгаряне и първите белези на стареене. 

След 35 и 40+ години има специални продукти, които са с антиейдж съставки и допълнително помагат на жените да се чувстват по-добре в собствената си кожа. След 55 и 65+ има изключително високи защити - водоустойчиви, които ни пазят от първите признаци на силно стареене на кожата. И за тази възрастова група са разработени много продукти, за които просто трябва да се потърси информация.

Имат ли фотозащитните спрейове и кремове съставки, които могат допълнително да раздразнят кожата в комбинация със слънчевите лъчи?

      Обикновено фотозащитата се прави така че да не създава подобни проблеми, но всеки продукт, който се сложи върху кожата, може да предизвика алергични реакции. По-специално фотофилтрите действат така, че по никакъв начин в комбинация със слънцето да не предизвикват алергични реакции. Възможно е те да доведат не до фотоалергия, а просто до контактен алергичен дерматит. Винаги може да се установи дали сме алергични към даден продукт или не, за да се получи максимална фотозащита, подходяща за кожата. 

Освен това бенките и невусите са различни по нашето тяло. Хубаво е  преди всяко лято да ходим на преглед при дерматолог, който да каже дали има нещо с тях, да посочи за какво трябва да се внимава и така нататък. 

Какво трябва да направим, ако сме пропуснали слънцезащитата и кожата изгори на плажа?

Ако усетим че имаме изгаряне, защото то не се вижда веднага (пикът му е някъде 12 часа след като вече сме изгорели), първото, което трябва да направим, е да използваме студен душ. След това да се намажем с хидратиращ крем, лосион, балсам или друг продукт, който ние предпочитаме. Термалната вода е добър избор също,               така че при първите признаци на изгаряне кожата може да се пръска по 6-7 пъти през 20-30 минути и така много бързо червенината спада. Всички останали общи правила са валидни - използването на хидратиращи кремове - с витамин Е, алое, различни антиоксиднати, с които разполага пазара. Има много и хубави продукти против изгаряне. А освен термална вода, може да се използва и минерална. Важно е обаче тя да бъде студена и да бъдем хидратирани както вътрешно, така и външно. 

Обикновено не обръщаме внимание на първите симптоми на слънчево изгаряне.   В кои случаи трябва да потърсим лекарска помощ?

       Медицинска помощ се налага при тежките форми на изгаряне, тогава когато се появят мехури по кожата. Тогава наистина трябва да потърсим, и то максимално бързо, медицинска помощ, ако не искаме да се сдобием с неприятни белези. Що се касае до киселото мляко, което доста хора ползват след слънчево изгаряне, това е стара рецепта, но остава риторичния въпрос дали то е същото кисело мляко, с което навремето ни мажеха нашите баби и майки на плажа. Определено то помагаше.

Освен мехури, които са другите тежки последствия за кожата от слънчевото изгаряне?
          Слънчевото изгаряне има няколко степени. Първата е когато съвсем леко кожата е розова, втората е когато тя вече е по-червена, след това се стига до появата на мехури и ранички по кожата, което е най-опасния момент. 

Понякога по време на почивка се появява и слънчева алергия. Как да постъпим при първите симптоми?

       Слънчевата уртикария е сравнително рядко заболяване, при което по кожата, изложена на слънце, се появяват обриви като от опарено от коприва. Цялото лице и деколте се зачервява и отича. Това е много рядка форма на алергия. В повечето случаи се оплакваме от фототоксични или фотоалергични дерматити, предизвикани не само от слънчевите лъчи, а от комбинацията им с хубави парфюми, потта, прахта и други фактори на плажа. Тогава се получава алергична реакция. В такъв случай задължително трябва да се приберем и би било хубаво да посетим най-близкия дерматолог, защото тогава се нуждаем и от лекарства като локални кортокостероиди, медикаменти, които се приемат през устата, въобще компетентна лекарска намеса. 

За родителите е важно да знаят, че не е препоръчително кърмачетата да се водят на плаж. Кога за първи път децата могат да се заведат море?

       Тази препоръка се обосновава на научните данни. По принцип се смята, че кожата има памет и затова родителите не бива да допускат детето да изгаря. Лошото математическо правило, изчислено в дерматологията е, че броят на изгарянията в детска възраст е правопропорционален на вероятността за развитие на злокачествен карцином на кожата в късна възраст. И това особено касае меланомите - един от най-тежките туморни процеси в човешката патология. От тази гледна точка ние казваме, че децата не трябва да изгарят, а що се касае до малките бебета и воденето им на плаж, там по-скоро педиатрите трябва да се произнесат, защото се касае за дехидратация, друг вид храна и т.н. Препоръчва се, бебето да не бъде на плажа, а в морската градина, на сянка или на място, на което не бива да се допуска изгаряне, защото това в по-късна възраст може да създаде по-сериозни проблеми с рак на кожата. 
 
Кожата ни е застрашена от изгаряне и в градска среда. Каква защита да използваме в ежедневието си?

   SPF 20-30 е препоръчителният градски фактор. Обикновено трябва да нанесем слънцезащита поне два пъти на ден - първо сутрин, 20 мин. преди да излезем за работа и второ - когато е обедната почивка или излизането ни за кафе, защото повечето фотозащити имат 4-5 часа максимум на защита, която след това започва да пада. Затова е хубаво, излизайки по обяд, да си сложим крем със същия фактор.

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

+359887989082

www.drgergovska.com

 

Коментари