Публикация

От печата: Изработват сайт за липсващи лекарства

От печата: Изработват сайт за липсващи лекарства

Той ще бъде създаден от пациенти, сигналите ще се препращат към ИАЛ


Организации на пациенти ще пуснат до два месеца сайт, на който ще се събират сигнали за липсващи по аптеките животоспасяващи лекарства, пише в. „Сега“.

 

Изданието цитира председателя на сдружение „Хипофиза“ Ваня Добрева, която пояснява, че 

целта е постъпилите сигнали да се обработват и изпращат до Изпълнителната агенция по лекарствата

Изданието коментира, че от години стотици болни, които се нуждаят от животоподдържащи медикаменти, не могат да си ги набавят редовно от българските аптеки. Причините - отказ на производителите да работят на нашия пазар или заради паралелен износ.

 

Така ще има граждански контрол върху ситуацията

изтъква Ваня Добрева след среща с ИАЛ.


„Изпълнителната агенция по лекарствата има форма за подаване на сигнали, с която всички биха могли да изпратят сигнали, но нашият опит досега показва, че понякога те не се входират, не се получава адекватна реакция. И затова бихме искали ние да контролираме това, което се случва. Това, което чухме от тях, е, че нормативната уредба още не им позволява да действат. 

 

Все още се очаква нотификацията от ЕК на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това ще се случи до два-три месеца, което е твърде дълъг период“, допълва председателят на сдружение "Хипофиза".

Според промените агенцията вече ще може да ограничава износа на медикаменти

за които има опасност да липсват от българския пазар. Одобрението от Брюксел е нужно, тъй като поправката трябва да бъде съобразена и с директивата за свободно движение на стоки, допълва всекидневникът.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари