Публикация

Има бум на варицела, споделя д-р Таня Данева

Една от причините за увеличаване на броя заразени деца с варицела е, че противоепидемичните мерки не се спазват


Интервю на началника на Отделението по детски болести в УМБАЛ "Пълмед" пред в. "Телеграф"

 

 - Доктор Данева, сезонът на тежките грипове отмина. От какво се оплакват в момента най-малките пациенти?

 

- Вирусите не спят. Сега започват ентеровирусните инфекции, което е обичайно за пролетно-летния сезон. Разбира се, продължават и респираторните заболявания, придружени с хрема и кашлица. Те не престават. Децата са активни, посещават  посещават детски градини, детски центрове и постоянно боледуват. Стомашно-чревните вируси протичат с висока температури за два- три дни,  при някои се получат обриви, които изчезват, когато спадне температурата. Има и немалко алергични реакции, защото в момента природата се събужда, а сезонът на полените е придружен с  алергични ринити, ларгинти, алергични кашлици, имахме случаи на астматични пристъпи.

 

- Как се различава алергичната хрема от вирусната?

 

- Не се различават трудно, просто трябва да се мисли за тях. Например да се обърне внимание за фамилна обремененост от алергии,  да се види дали детето е имало други алергични прояви, като атопичен дерматит и чести хреми без температура. Алергичните хреми обикновено са без температура, децата кихат често, секретът е бял с въздушни мехурчета. Децата ги сърбят нослетата, търкат ги, правят муцунки.  Наличието на температура означава, че става въпрос по скоро за вирус. Естествено той може да отключи и алергия. И това се случва при децата.

 

- Много родители използват репеленти, за да предпазят децата си от комари. Има ли алергични реакции от тях?

 

- Не сме имали подобни случаи. Има репеленти, които са на базата на природни продукти, без медикамент. Тези на природна основа и могат да се ползват и от деца в кърмаческа възраст.

 

- Диетата е много важна при чревните инфекции, нали така? 

 

- Да, диетата и оводняването са ключови при лечението на ентеровирусните инфекции. В аптеките има хидратиращи разтвори, които съдържат много добро съотношение на соли и глюкоза. Те веднага проникват в клетките, бързо оводняват децата. Разбира се, ако заболяването е без многократни повръщания, защото няма как да вкараш течност на едно дете, ако повръща, освен по венозен път.

 

- Как можем да разберем дали чревният проблем е от вирус или от храна?

 

- Трудно да се различат, защото, ако има хранителна инфекция тя също протича с температура. И вирусната също. Трябва да се направят изследвания, да се следят определени показатели. Симптомите на някои чревни бактериални инфекции, като салмонела се проявяват в първите 24 часа след консумацията на недобра храна. 

 

- Някои родители дори не дават сирене, когато детето има стомашен вирус. Вие какво препоръчвате.

 

- Може да се дава обезсолено сирене. Диетата препечена филийка с обезсолено сирене е още от едно време. Има много възможности – варени картофи, варен ориз, варен морков. Не е необходимо да се спира изцяло храненето. Може да се дава често и по малко количество храна, с по-малко мазнини и захари. Ако сте на море, когато детето се чувства зле и има температура е неуместно то да се води на на плажа, където нито хигиената може да бъде на висота, нито в жегата ще се чувства добре. Нека да си остане в стаята и да бъде оводнявано – глътка по глътка, но непрекъснато.

 

- Морската вода и тази в басейните катализатор ли са на чревни проблеми?

 

- Има риск в морската вода, особено ако се поглъща. А в басейните рискът е от алергични реакции. Навсякъде има риск. Колкото по-малко е едно дете, толкова е по-слаба имунната му защита и естествено рискът да се разболее е по-голям. Ако родителите решат да водят бебето си на морето, по-добре да си вземат готовите храни.

 

- Семействата вече планират лятна почивка. Да дават ли пробиотик на децата, докато са на море?

 

- Могат профилактично да дават пробиотик. С това няма да навредят, но най-важното нещо е хигиената. Измиване на ръцете преди хранене и внимателно  подбиране на храната. Децата не бива да се хранят на случайни места, като плажни заведения, сергии, където се продават кебапчета, кюфтета. Каймата не е най-добрият избор за детско меню през летните месеци.

 

- Сега е времето на варицелата. Увеличават ли заразените деца?

 

- Изключително много варицела има. И една от причините е, че противоепидемичните мерки сега не се спазват. Аз лично съм срещала дете с варицела в голям магазин.  Майката обясни, че няма на кого да го оставя. Това дете среща хора, които не са преболедували. Така, съществува непрекъснат резервоар на болни, които разпространяват инфекцията.

 

- Какво ще кажете на майки, които пращат децата си да играят с болни от варицела, за да я изкарат по-леко?

 

- Това е много глупаво.  Да отидеш и да събереш детето си с друго. Не знаеш какъв е имунният статус на детето в момента. То може да изкара варицела изключително тежко. Има изключително тежки форми на варицела, дори и смъртен случай. Това не е начин да се действа, да се събират болни със здрави деца.

 

- Значи има бум на варицела в момента?

 

- Да, има много варицела, както и деца със стрептококови инфекции - ангини, скарлатина.

 

- Ухапванията от кърлежи са друг проблем сега. Вашият съвет?

 

- При нас в болницата няма толкова деца, ухапани от кърлежи. Те са повече при  спешните лекари. Съветвам родителите да оглеждат след къпане децата си, когато са играли навън. Ако видят кърлеж да действат, да се обръщат към лекар и да не го мажат с мазнина.  

 

Д-р Таня Данева завършва медицина в Пловдив. Има допълнителни квалификационни курсове по токсикология,  болести на ПОС в детската възраст,  ехография на коремни органи. Работила е като педиатър в Карлово и в Детското отделение в болница „Св. Мина“ в Пловдив.

 

 

Коментари