Публикация

35 години българско ревматологично дружество

Националният конгрес по ревматология събра специалисти от цялата страна


През 2018 година се навършват 35 години от основаването на Българското дружеството по ревматология, като събитието се отбелязва с традиционния годишен конгрес на дружеството, който се провежда от 31 май до 3 юни в РИУ "Правец".

Научният форум събра ревматолози от цялата страна, за да се запознаят и обсъдят върховите постижения в областта на ревматологията, както български, така и световни.

 

 

"Радвам се да споделя, че нашата "група" се увеличи - вече ревматолозите в България са 130, а тези, които специализират - 80. Преди много години, когато ние започвахме, специалистите в тази специалност бяхме едва 74"

проф. Румен Стоилов откри конгреса по ревматологияотбеляза в приветственото си слово при откриването на конгреса председателят на Българското дружество по ревматология - проф. Румен Стоилов. Той изрази задоволството си, че форумът е място, на което младите ревматолози имат възможността да почерпят опит от утвърдени специалисти, както и да обменят ценен клиничен опит, да дискутират заедно актуални въпроси.


Научната програма на конгреса

включва изследователски тези, които обединяват съвременния клиничен опит в България и достиженията на световните практики . Сателитните конгреси дават възможност на присъстващите да се запознаят с модерните актуални и бъдещи технологии, както и с най-новите лекарствени разработки и тяхното приложение в практиката. 

 

Основни теми на научния форум :

Възпалителни ставни заболявания - механизми, диагностика и терапия. Връзка ревматоиднен артрит - сърдечно-съдов риск.

Системни заболявания на съединителната тъкан - Моногенни системни заболявания на съединителната тъкан и др.

Дегенеративни ставни заболявания и кристални атропатии.

ревматология, теми на конгрес

В рамките на конгреса ще бъдат представени разработки, свързани и с диагностиката и лечението на остеопороза, анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), псориазис. Ще бъдат представени образни методи при системна склероза, както и концепция за спондилоартропатиите.

Проф. Баталов ще начертае "Минало и бъдеще на биологичното лечение на ревматоидния артрит". "Атеросклероза и възпалителни ставни заболявания" е темата на презентацията на проф. Мария Панчовска, преподавател в МУ "Пловдив".

Професор Златимир Коларов ще проследи пътя от клиничните изпитвания към данните от реалната практика.

На 1 юни 2018 г., петък, от 17:55 ч., в конферентна зала „Правец“ на хотел Риу Правец Тържествено заседание на БДР ще се състои тържествено заседание на БДР.

 

Научният форум се провежда в девет научни сесии.

Коментари