Публикация

Преждевременно изтичане на околоплодна течност

Какво да направите?



Ако се случи така, че раждането да не започне с отключване на родова дейност с контракции, а със спонтанно изтичане на околоплодна течност е добре да знаете следното:
* Не изпадайте в паника, тя може само да усложни ситуацията!
* Уверете се, че водите са бистри. Не трябва да са мътни, кафяви или зеленикави. 
* Ако са оцветени веднага да се постъпи в болница, това е показател за вътеутробно страдание на плода. Ако са чисти може спокойно да се изчака вкъщи 6 до 12 часа,разбира се, ако това се случва след 36 та гестационна седмица.
Обикновено спонтанно раждане се отключва до 12-я час след изтичане на водите и за да съкратите този период е добре да се разхождате, да катерите стълби или да клякате. Така ще помогнете на плода да слезе надолу, да натисне шийката, а тя да отговори с продукция на повече хормон окситоцин, който ще провокира раждането. 
* При отворен околоплодна мехур има пряка опасност от свободно навлизане на бактерии към плода чрез влагалището. Хигиената е много важна- тоалет и смяна на бельото на ВСЕКИ 3 ЧАСА.
Много важна профилактика е и тази да се лекуват влагалищните инфекции през време на бременността. В 34та -36 та седмица се взема последния влагалищен секрет за микробиологично изследване.
* При съмнение от изтичане на води бельото не се подменя, а с него се постъпва в болницата. Там лекарят ще накапе върху него реактив, който сто процента ще установи или отхвърли наличието на спонтанно изтичащи води.
* В последния месец от бременността е добре да носите само бяло бельо, за да може лесно да  прецените цвета на водите.
Още практични съвети по темата ще ви дам в курса “ Искам да родя естествено”.
Очаквам ви!

Коментари