Публикация

Камъни в бъбреците често се откриват с ехограф

Камъни в бъбреците често се откриват с ехограф

При фамилна обремененост профилактиката трябва да започне рано, заболяването може да се развива и без симптоми


Д-р Михаил Колев, уролог в МБАЛ „Доверие” и 25 ДКЦ в София

 

 

Много често пациентите с бъбречнокаменна болест стигат до уролог, чак когато се появят първите болки в лумбалната област. Преди да се започне лечение обаче, необходимо е да се докаже, че болката е с бъбречен произход. Това става чрез ехография, допълнителни изследвания и разговор със специалист.

Семейната обремененост е един от основните рискови фактори за развитие на бъбречнокаменна болест. Препоръчително е хората с фамилна анамнеза да започнат с профилактичните прегледи в по-ранна възраст.

Прегледи и изследвания за поставяне на диагноза

ехография на бъбрекПрегледът включва ехография и изследване на  урина. Ако се налага, се правят допълнителни изследвания. Ехографът може да открие конкремента, независимо дали е рентген позитивен или рентген негативен. Единственото условие е да е с размери над 3-4 мм. В света златният стандарт за доказване на заболяването е изследване с нискодозов скенер без контраст.

Когато камъкът тръгва от бъбрека по уретера, това може да предизвика т. нар. бъбречна криза. Тогава са и най-силните симптоми от страна на уринарния тракт. Кризата може да отмине за 2-3 часа и без никакви проблеми, но е възможно да имаме  тотално запушване на бъбрека. Тогава се налагат и по-тежки оперативни намеси, за да се направи дизобструкция – отпушване на бъбрека.

Важно е да се отбележи, че камъните в бъбреците могат да не предизвикват симптоми. Преди време оперирахме 37-годишна жена с изключително голям коралиформен (отливъчен) конкремент, който обхващаше целия бъбрек – пиелона и чашките. За да се образува такъв камък, са неоходими години. Жената е научила за проблема едва два месеца по-рано, а преди това не е имала никакви оплаквания. Контролната ехография е единственият начин такъв камък да бъде открит на по-ранен етап, когато могат да се приложат по-щадящи терапевтични методи. 

Лечение на камъни в бъбреците

Екстракорпорална литотрипсия 

екстракорпорална литотрипсияЕкстракорпоралната литотрипсия е първи избор на лечение на бъбречнокаменната болест. Това е максимално неинвазивен метод, при който конкрементът се разбива с помощта на високоенергийни ударни вълни. Процедурата продължава около час, като в случай на необходимост може да бъде направена отново. Ако след три опита няма ефект, тогава е препоръчително да се премине към инвазивни методи. Важно е да се отбележи, че не всички конкременти са подходящи за екстракорпорално разбиване.

Трансуретрална урология

Ако размерът на камъка е по-голям, може да се приложат методите на трансуретрална урология. Без да се нарушава цялостта на кожата или лигавицата, се преминава през естествено съществуващи канали в човешкия организъм (пикочния мехур или уретера) и се стига до бъбрека. За разбиване на камъните се използват модерни  лазерни технологии, които са щадящи за пациентите.

PCNL

Това е друг метод, който се прилага в лечението на заболяването. За разбиване на камъните отново се използват ултразвук или лазер, но влизаме в пиелокаликсната система на бъбрека чрез перфорация на кожата и бъбречен паренхим.
Ако конкрементът не може да бъде премахнат с някой от тези методи, тогава се налага да бъде направена отворена операция.

 

 

Как да се пазим от повторно образуване на камъни в бъбреците

 

При много от пациентите камъните се „завръщат” няколко години след лечението. Ако те провеждат профилактика, вероятността за повторното образуване ще намалее. Основната препоръка е приемът на голямо количество течности. Целта е да се осигури необходимото количество диуреза - пациентът трябва да отделя около 1,5 литра урина на денонощие. 

Диетичният режим също е от значение. Той може да намали риска от повторно образуване на конкременти. Важно е да се отбележи, че не съществува универсална диета. Затова, когато камъкът бъде изхвърлен, трябва да се направи анализ на химическия му състав. Според него ще се определи диетата на пациента. 

 

Има препарати, с които може да се провежда ефективна профилактика.

Такъв продукт е Реналит, който действа спазмолитично, диуретично и противовъзпалително. Подпомага облекчаването на болката, има бактериостатично действие и не променя рН на урината.

Дозата, която прилагам, е три пъти на ден по 20 капки.

Приема се от пациентите 3-4 пъти годишно по една опаковка, която стига за 15-20 дни.


 

Коментари