Публикация

Стресът причинява спазми в стомаха и червата, може да се справим

Билкови препарати и промени в храненето облекчават оплакванията


спазми и болки в стомаха

 

Имам нервен стомах – може да чуете това оплакване нерядко от хора, които имат напрегнато ежедневие. Стресът често се отразява на стомаха, където има много нервни клетки. Усещаме подуване, напрежение, газове. Някои получават разстройство, а други запек. Човек е склонен да мисли, че има някаква болест. Разбира се, важно е да се изключи някакво сериозно заболяване като гастрит, язва или улцерозен колит. В повечето случаи обаче не се открива органична причина за симптомите. Как да си помогнем в такива ситуации, когато няма болест, но ни мъчат спазми и други симптоми в червата и стомаха, разказва д-р Юлия Григорова, гастроентеролог в болница „Лозенец“. На пазара има подходящи препарати на билкова основа.

 

Д-р Григорова, кои са най-честите проблеми в храносмилането, от които се оплакват пациентите?

 

Функционалните смущения са тези, при които нямаме органични промени, анатомични увреждания на стомашно-чревния тракт. Те са най-често свързани с проблеми в инервацията на червото, с промени на ензимни фактори, на определен вид солно-жлъчни киселини, които дразнят лигавицата, но не са довели до заболяване.

Стомахът е подвластен на нервната система

Много често функционалните смущения са проблеми, с които се занимават предимно невролозите, но тъй като стомашно-чревният тракт и кухите органи са подвластни както на централната, така и на вегетативната нервна система, не може да се изолира отделен орган от тези регулиращи функции на централната и вегетативната нервна дейност. Затова много често, когато има промени в инервацията, в стресова ситуация, човек реагира със спазми в стомаха, със спазми в червата, с повишена перисталтика, която може да доведе до разстройство или със спастичен колит, който може да доведе до запек.

 

Много пъти това не са истински колити, това са прояви на така нареченото раздразнено дебело черво или colon irritabile. В такива случаи говорим и за нервен стомах, каскаден стомах, всички те са функционални смущения на кухинната система.

 

Какъв терапевтичен подход имате при такива оплаквания и какво препоръчвате на Вашите пациенти?

 

Първо се опитваме да въздействаме психо-терапевтично. Тъй като това невинаги се постига, вторият етап е да дадем някакви насоки за хранене, какъв тип храни са подходящи и кои да се избягват. Допълваме със седативно лечение с чайове.

 

Ако и това не помага, преминаваме на билколечение или лекарства, които да наподобяват природни продукти. На пазара има такива лекарства, като аз препоръчвам Комфортекс, един препарат изцяло на билкова основа,  съдържащ в своите субстанции билкови продукти, които могат да повлияват както спазмите, така и понижената перисталтика.

Газовете са заради спастични участъци в червата

Повлиява добре и образуването на повече газове, които от своя  страна са следствие на наличието на  спастични участъци, чисто неврогенни, между които се получават раздути чували и трябва да бъдат обрани по някакъв начин. Това се случва най-ефективно с билкови препарати.

 

Комфортекс съдържа антиспазматично действащи билки, които са много добре известни още от кърмаческа възраст като копър, кориандър, различни масла, които могат да смазват, имат антивъзпалителен ефект и съдържат колкото лимонена киселина, толкова и бикарбонатни съставки, които да възстановят киселинния баланс. Това са джинджифил, газогонни, не само български, но и индийски билки. По този начин се получава едно добро равновесие на цялостното функциониране.

 

Комфортекс не действа само в една посока, а има комбиниран ефект. Действа антиспазматично и газогонно, т.е. премахва газовете. При хора, страдащи от спастичен колит, има лаксативен ефект, без подуване и болки.

 

Как се приема билковият препарат?

 

Много хора приемат в своето ежедневие билковите таблетки за смучене Комфортекс, които освен с добро действие, са и приятни на вкус. Препоръчително е таблетките Комфортекс да се приемат след хранене - 2 таблетки, 2 до 3 пъти дневно при възрастните. Билковият препарат е подходящ и за деца над 5 години, като при тях се приема по 1 таблетка отново 2-3 пъти дневно. Няма строги ограничения в продължителността на прием, тъй като това са билки и човек не ги пие всеки ден. Може да се направи едноседмичен курс, като след това препаратът да се приема само при необходимост.

 

Интервю на CredoWeb

Коментари