Публикация

Млякото от свободно пасящи крави е по-полезно за сърцето


Млякото може да е още по-полезно за сърцето, ако кравите са пасли на полето, вместо угоявани във ферма, твърдят американски учени.

Според по-ранни експерименти, кравите на диета от прясна трева произвеждат мляко с пет пъти повече ненаситена мазнина (CLA), отколкото хранените със зърно.

Изследванията на животни показват, че мазнините CLA може да укрепват сърцето и да помагат за отслабване.

Учени от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън са установили при проучване на 4000 души, че хората с най-висока концентрация на CLA имат 36% по-малък риск от кардиологични проблеми спрямо тези с най-ниската концентрация.

Изследването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Според специалистите, откриваните в млякото CLA може далеч да надхвърлят вредата от наситените мазнини в него. За да се повиши концентрацията му обаче, кравите трябва да се хранят по естествен начин. Млякото е основен източник на CLA, докато говеждото месо съдържа само малка част от тях. 

Коментари