Публикация

От печата: НЗОК размотава пробно пациенти за скъпо лечение

От печата: НЗОК размотава пробно пациенти за скъпо лечение

Само една комисия в София ще преценява дали пациентът има нужда от скъпи лекарства


Решението на здравната каса да кара пациенти, които се нуждаят от скъпа биологична терапия, да се разкарват до София е в пробен тримесечен период.

 

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, пише в. „Сега“. 

 

Преди седмица стана ясно, че 

хора, основно с псориазис, ще трябва да пътуват до София

тъй като вече само една комисия в столицата ще преценява има ли нужда пациентът от скъпи лекарства. Промяна в изписаната доза също ще се одобрява само в София. 

Досега имаше общо 4 подобни комисии, две от които бяха в Стара Загора и Плевен и хората пътуваха по-малко, коментира изданието.

 

От публикацията става ясно, че на забележката на Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет от квотата на пациентските организации, че хора от цялата страна ще трябва да пътуват до София, което може да породи затруднения за тях, Галя Кондева, директор на лекарствената дирекция на касата, отвръща, че 

новите правила са предложение на самите лекари

„Беше 100% тяхно предложение, защото те поеха ангажимент, че ще регулират така нещата, че пациентите, които наистина имат нужда, да получават лечение“, обяснява Галя Кондева. 

 

Статистиката показва, че 

има сериозен ръст на пациентите с псориазис, които са на биологично лечение

Към момента те са около 800. Очакванията са тази година касата да поеме разходите за още 100 души, а лечението струва около 15 000 лв. месечно.

 

Представителят на работодателите Григор Димитров предлага новите правила да бъдат тествани пробно за период от 3 месеца, през които да се види колко хора са се обърнали към централизираната комисия. Тази идея е приета от надзора, допълва всекидневникът.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Коментари