Публикация

Начинът на раждане оказва влияние върху целия живот


Да се променят нагласите към раждането в България – за това призоваха участниците в първата международна конференция за раждане и акушерство „Раждане с любов и мъдрост”, която се проведе през уикенда в София.

Едни от най-известните защитници на естественото раждане в света като д-р Мишел Оден, Елизабет Дейвис, Джен Тритън застанаха зад тезата, че начинът на раждане оказва влияние върху целия човешкия живот и оставя траен психоемоционален отпечатък както върху майката, така и върху новороденото. Затова от изключителна важност е да започне да се обръща повече внимание на емоционалните нужди на раждащата жена и нейното бебе.

Специалистите изразиха тревога от непрекъснато нарастване на броя на предизвиканите раждания. Те прогнозираха, че ако тази тенденция продължи, в съвсем близко време Цезаровото сечение ще се стане най-разпространеният начин за раждане.

Според тях, макар секциото да става все по-лесна, достъпна и бърза интервенция, съвременните научни изследвания показват, че има сериозни основания за съмнение в ползите от широкото му прилагане.

Олга Дукат, председател на сдружение „Естествено”, един от организаторите на конференцията, сподели своя опит от работата си с жени, които са раждали в България през последните няколко години:

„Почти всички майки, с които се срещах, казваха, че имат доста травмиращи спомени от своите раждания. Техните препоръки към системата бяха да се промени отношението на персонала в болниците, както и да се зачита правото им на избор и майчинският им инстинкт. Много лекари забравят, че в центъра на раждането е жената и нейните нужди.

Раждането е основно човешко право, цивилизационен избор, който трябва да направим с много отговорност и информираност. Ето защо е изключително важно практиките, които се прилагат в областта на родилната помощ, да се базират на научни доказателства и факти, за да бъдат в интерес на майката и детето”.

От фондация „Естествено” обещаха, че и за в бъдеще ще продължават да провеждат информационни кампании за важността на естественото раждане.

Коментари