Публикация

Национална профилактична кампания „Информацията е здраве“

Национална профилактична кампания „Информацията е здраве“

Началото ще бъде поставено в Смолян, безплатни прегледи и консултации


Пациентски организации „Заедно с теб“ започва Национална кампания „Информацията е здраве 2018!“ в българските градове.

 

Целта е повишаване на информираността на пациентите относно техните права и запазване на здравето с профилактични прегледи

съобщават от сдружението.

 

Началото на инициативата ще бъде дадено на 7 юни в Смолян. Хората ще имат възможност да измерят безплатно кръвното си налягане и кръвната захар, да направят безплатна консултация с ендокринолог, кардиолог, офталмолог, да се посъветват с хомеопат, както и да получат консултации, свързани със здравето.

 

Ще могат да получат и информация за работата на Фонда за лечение за деца, за Националната здравна карта и други

 

Партньори на инициативата са Сдружението на общинските болници, в подкрепа на безплатните консултации на пациенти, пострадали от пътнотранспортни произшествия, сдружение „Етика в медицината“, местни структури (медии и други).

 

Националната кампания в Смолян е с подкрепата и активното съдействие на Екатерина Станчева, адвокат от Софийска адвокатска колегия и председател на сдружение „Етика в медицината“.

Програма

Модератор: адв. Екатерина Станчева
16:00 – 16:05 часа – Откриване;

 

16:05 – 16:15 часа - Изказвания на местни активни граждани и организации;

 

16:15 – 16:30 часа - Обявяване на кампанията и местата за профилактично измерване:
- на кръвното налягане с подкрепата на Асоциацията на пациентите със сърдечносъдови заболявания;
- на кръвната захар и за профилактика на диабет.

 

16:30 – 16:45 часа - Принципи на работа на Фонда за лечение на деца. Кой има право? Необходими документи. Какво се финансира най-често? - Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца;

 

16:45 – 17:00 часа - Често срещани очни заболявания. Кога да потърся очен лекар?

 

17:00 – 17:15 часа - Профилактика на социално значими заболявания: хипертония и диабет. Д-р Радослав Петров – ендокринолог, и д-р Момчил Маринов – кардиолог от Аджибадем Сити клиник болница Токуда. И двамата имат подчертани интереси в лечението съответно на диабета и хипертоничната болест, както във връзка с профилактиката, така и с превенция на усложнeнията на тези две социално значими заболявания.

 

17:15 – 17:30 часа - Въпроси, които ни тревожат относно клиничната хомеопатия. Доверието в лекаря. Как се регистрират хомеопатичните лекарства? Кой може да лекува с хомеопатия? Европейски опит и правила. Някои практически съвети за сезона.

Д-р Райна Томова, управител на Европейската школа по клинична хомеопатия, зам.-председател на Българската медицинска хомеопатична организация, практикуващ лекар-специалист по вътрешни болести и клинична хомеопатия.

 

17:30 – 17:45 часа - Национална здравна карта. Достатъчни ли са леглата, отделенията, кабинетите, определени за Смолянска област. Дискусия.

 

17:45 – 18:00 часа – Информация за координати за помощ при правни консултации при спорове и конфликти; с държавни и общински органи и институции /МЗ, НЗОК, НОИ и др./, за консултиране при обжалване на отказ за финансиране на лечение в чужбина или при отказ от възстановяване на заплатени сума за лечение в чужбина; съдействие при изготвяне на съдебно-медицински и съдебно-психиатрични експертизи, процесуално представителство при дела за трудови злополуки; телесни повреди; увреждания, свързани с пътнотранспортни произшествия -  включително представителство във връзка с определяне и получаване на застрахователни обезщетения и регресни искове.

 

18:00 часа - Дискусия, консултации с лекарите, безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар на определени за целта пунктове.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари