Публикация

Д-р Жени Стоичкова: Копър, анасон и мента облекчават коликите при бебета

Д-р Жени Стоичкова: Копър, анасон и мента облекчават коликите при бебета

Козето и кравето мляко може да са натоварващи за стомашно-чревния тракт на бебето


Д-р Жени Стоичкова е педиатър от ГПИСМП Baby в Бургас.

 

 

Д-р Стоичкова, кога започват коликите при бебетата?

 

Коликите са един биологичен феномен, съпътстващ израстването на бебето през първите шест месеца след раждането. Те не се появяват при всички. Имат ги около 30% от бебетата. Обикновено започват през втората-третата седмица след раждането и продължават не повече от три-четири месеца. 

д-р Жени Стоичкова за лечението на колики
Д-р Жени Стоичкова

 

Как да разпознаем, че бебето плаче заради коликите?  

 

Характерни признаци на коликите са: 

  • плач,
  • присвиване на коремчето,
  • освобождаване на малко повече газове,
  • напъване,
  • почервеняване.

Някои от бебетата се изпъват, вместо да присвиват крачета.

 

Коликите продължават по няколко часа на ден, обикновено в следобедните часове. Ако плачът продължава цял ден и не се успокоява, това може да означава, че детето има някакво заболяване, което изисква консултация с педиатър. В такива случаи майките трябва да внимават за допълнителни симптоми, като разстройство, повръщане и температура.

 

Има различни причини, с които се обяснява този феномен. Най-често коликите са в резултат на поглъщането на повече въздух при хранене или след неправилно поставяне на зърното на майката и биберона в устата му. Затова педиатрите препоръчват храненето да се прекъсва, ако видим, че детето е много лакомо. Бебето трябва да се поизправя, да освободи малко въздух чрез оригване и след това храненето може да продължи.

Колики при бебето - причини и терапия

 

 

 

Коликите може да са причинени и от образуването на газове в червата, заради намиращите се там бактерии, които разграждат лактозата на майчиното мляко. Освен това моториката на стомашно-чревния тракт на бебетата още не e напълно съзряла. С израстването на детето тези проблеми отшумяват.

 

Каква е връзката между начина на живот на майката по време на бременност и кърмене, и коликите при бебето?

 

Установено е, че бебетата поемат емоциите и стреса на родителите. Затова бременността трябва да бъде спокойна. Най-голямо значение, по отношение на коликите, има тютюнопушенето, защото то предизвиква дразнене на нервните влакна и рецепторите на червата. Начинът на хранене влияе само донякъде. Добре е майката да се ограничава от приема на газообразуващи храни. Аз обаче не препоръчвам стриктното отказване от определени видове храни. Начинът на хранене трябва да е балансиран.

 

Как може да облекчим коликите?

 

Има различни методи, с които можем да помогнем на бебето. На пазара има хранителни добавки на билкова основа, които могат да облекчат коликите.

 

Копърът, анасонът и ментата

 

са растения, които хората използват от векове, защото са установили, че помагат в такива случаи.

  • Копърът помага за намаляването на газовете и тяхното абсорбиране в червата;
  • Анасонът стимулира храносмилателните ензими, като по този начин храната се усвоява по-лесно;
  • Ментата има успокояващо действие.

Санколик - помага на бебето

 

Тези билки присъстват в някои хранителни добавки като стандартизирани формули на масла. Прилагат се на капки. Един от препаратите, в който те са включени, е Санколик (Sancolic). В него има и глицерин, който спомага за по-лесното изпразване на червата на бебето, без да се предизвикват спазми.

 

Sancolic може да се приема с кърмата или с млякото, като е добре това да става преди започването на храненето.

 

Кога трябва да започне захранването на бебето? Кои хранителни продукти може да понесе стомахът му през първите месеци?

 

Захранването при кърмените деца започва след петия месец, но не по-късно от шестия, за да може бебето да развие толерантност към новите храни. Храненето с адаптирано мляко може да започне и малко по-рано, след навършването на третия месец.

 

Захранване на кърмачето - не по-късно от 6-ия месец

 

 

Захранването представлява изместването на млечното хранене с друг вид храна. Започва се със зеленчуковите пюрета, като е добре в началото те да бъдат монокомпонентни, за да могат родителите да усетят, ако има реакция към дадената храна. Към зеленчука в шестия месец може да започнат да се добавят месните храни и жълтък от яйце.

 

След седмия месец вече може да се приема и глутен, но не по късно от годинката,

 

защото ако стомашно-чревния тракт не се е срещал с него, може да подейства като алерген.

 

Може ли да се дава на бебето краве или козе мляко?

 

Преди 20-30 години това е било практика. Сега науката казва, че е добре бебета да се хранят с адаптирани млека, защото те са най-приближени до човешката кърма. Единственото, което не могат да добавят в тях, са имунните фактори. Разликата с животинското мляко е в количествените съотношения между мазнините, въглехидратите и белтъчините. Животинските са малко по-трудно смилаеми и натоварват стомашно-чревния тракт на бебето.

 

Кога може да се дава на бебето вода?

 

Животът се е зародил там, така че още от раждането може да му се дава вода. Старите педиатри съветват майките да изплакват устата на бебето след хранене, за да не се задържа мляко. Водата не бива да е подсладена, защото детето няма нужда от повече калории.

 

Кога е най-добре да се храни бебето – по час или при поискване?

 

При кърменето бебето трябва да ни покаже кога е огладняло и колко е изяло, защото не всички ядем по един и същи начин. През първия месец, ако бебетата не са много лакоми и нямат някакви симптоми като повръщане и разстройство,

 

трябва да се хранят при поискване.

 

При тези, които ядат адаптирано мляко, родителите знаят съответното количество и могат да преценят за колко време бебето може да огладнее.

Коментари