Публикация

Студенти от Медицинския колеж в Бургас проявяват интерес към работата в лаборатория "ЛИНА"

Студенти от Медицинския колеж в Бургас проявяват интерес към работата в лаборатория "ЛИНА"

35 бъдещи помощник-фармацевти проведоха практическото си обучение по микробиология в „ЛИНА”


Студенти от Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас за четвърта поредна година проведоха практическото си обучение по дисциплината „Микробиология и вирусология” в една от най-големите лаборатории в страната – „ЛИНА”. Тридесет и петте първокурсници от специалност „Помощник-фармацевт” бяха силно впечатлени от модерната обстановка и оборудване, както и от професионализма на медицинските специалисти. Някои от тях дори се поинтересуваха на какви условия трябва да отговарят, за да започнат работа в „ЛИНА”.

Практиката на студентите води микробиологът доц. д-р Сашка Михайлова, д.м., която чете и лекционния им курс в Медицинския колеж.

„Радвам се, че интересът към дисциплината „Микробиология и вирусология” става все по-голям. За бъдещите помощник-фармацевти е важно да получат базисни познания и умения в нашата сфера. Винаги подчертавам, че ключови моменти за качествено микробиологично изследване са: правилно вземане на клиничните материали, навременен транспорт и точно регистриране. Затова нашите упражнения започват от входа на лабораторията и следват пътя на пациентските проби.”

При посещението си студентите се запознават с методите за откриване на причинителите на различни инфекции. Най-голям интерес предизвиква наблюдението на микроскопски препарати, при което те за първи път виждат различните групи микроорганизми.

Доц. Михайлова обяснява за температурните режими, при които се култивират микроорганизмите. Показва им посевки на клинични материали и антибиограми.

По време на упражненията студентите наблюдават фазите на растеж на бактериите, които се регистрират в реално време от апарата за урини HB&L Uroquattro Light, с който „ЛИНА” разполага. Силно впечатление прави автоматизираната система за идентификация на микроорганизми и изпитване на чувствителност към антимикробни средства Vitek 2 Compact.

„В лабораторията студентите се запознават с имунологични (бързи тестове, Т-SPOT TB и др.) и генетични методи.” допълва доц. Михайлова.

От миналата година Медицинска лаборатория „ЛИНА” има акредитация от Министерството на здравеопазването като база за практическо обучение на лаборанти и следдипломно обучение на лекари, биолози и биотехнолози. Лабораторията поддържа връзки с Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в различни направления. През  лятото на 2017 г. доц. Михайлова беше ментор на бъдещи биотехнолози по проект „Студентски практики”. Вече няколко випуска медицински сестри и помощник-фармацевти използваха базата на „ЛИНА” за практически занятия.

Коментари