Публикация

Кои заболявания се предават по майчина линия

Според учените съществуват типично мъжки и женски болести, които се предават на поколенията


Не е новина, че от родителите си можем да наследим не само външните признаци – ръст, телосложение, цвят на очите и косата, но и предразположението към разбични видове заболявания. Учените са на мнение, че съществуват типично мъжки и типично женски болести, които се предават на поколенията.

Кои болести можем да наследим от майките си

Такава напаст е мигрената, при която рискът да я наследим от мама е 80%. Причината е ген, който учените откриха неотдавна. Ако тзи ген работи неправилно, всякакви фактори на външната среда могат да дадат старт на заболяването. Наследствената мигрена се провокира и от хормоните, по-точно от скачането на естрогена и прогестерона.

Не е новост, че редица онкологични заболявания имат наследствена природа. Основен от този вид е ракът на млечната жлеза. Според експертите до 15% от заболяването се предават от предишни поколения по женска линия. Вината е на мутиращ ген и колкото по-млад е бил близкият родственик (жена), заболял от рак на гърдата, толкова е по-висок рискът от неговото наследяване.

 

Често можете да чуете фразата „това ми е от мама“, когато жени говорят за особеностите на фигурата си и физическата си форма.

Според учените тази генетична връзка е около 50%. Т.е., колкото по-стройна и физически активна е била вашата майка в младостта си, толкова са по-големи шансовете ви да получите тези бонуси. И обратно, разбира се. Експертите твърдят, че жените, чиито майки са имали наднормено тегло, когато са били млади, в над 40% от случаите също ще страдат от този проблем. Ако и двамата родители са със затлъстяване, рискът за детето се увеличава на 70%. Този проблеми обаче се наследява само по линията майка-дъщеря и баща-син. Не може наднорменото тегло на бащата да се предаде на дъщерята.

Склонността към депресии и други психически проблеми също се предават от майките. Според генетиците в този случай процентът се колебае от 10 до 30 в зависимост от вида на депресията.

Повечето жени, чиито майки рано са влезли в менопаузата, тръгват по техните стъпки. Според статистиката това се случва при 70-85% от представителките на нежния пол.

Коментари