Публикация

Държавата поема специализацията на лекарите, ако останат да работят у нас

Държавата поема специализацията на лекарите, ако останат да работят у нас

Водят се разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г.


Наредбата за специализациите има нужда от промяна.

 

Това коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред депутатите от Комисията по здравеопазване в парламента.

Направен е пълен анализ на проблема, свързан с човешките ресурси в системата на здравеопазването. След като установим потребностите от кадри, ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие, че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България, посочи здравният министър.

Той подчерта, че вече се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г.

Единната информационна здравна система - готова до средата на 2019 г.

За Министерството на здравеопазването изграждането на националната здравна информационна система е един от основните лостове, с които да се ускори електронното управление в сектора. В момента се работи по изграждането на отделните модули на системата, като всеки един от тях е в различен етап на подготовка.

 

„Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме Национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване“, коментираха от ръководството на МЗ. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Има нужда от сериозна промяна в заплащането на труда на лекари и сестри.Парадокс е да заплащаш обучението си,за да работиш за тези пари.

Анонимен
11 юни 2018 15:13

Говорим си за Държавата като за нещо отделно от всички нас. Не забравяйте че Държавата това сме ние! Много сме „силни” всеки за себе си, а думи като гражданско общество отсъстват в речника ни.

Силно се надявам да сте прав г-н Галев и всички трябва да работим за тази кауза

Анонимен
11 юни 2018 15:06

Ако имаше държава и по точно държавност, то младите лекари щяха да спазват ангажиментите си към родината. За съжаление няма.

Този огромен проблем, с изтичане на родните медици в чужбина, не е от вчера и може да се реши само с драстични промени на кардинални въпроси на българското здравеопозване. На първо място, броят на болниците е абсолютно нелогично висок и над 50% от тях са само бреме на бюджета. За съжаление, не само не се търси решаване в тази посока, но дори се откриват нови и нови частни лечебници, без логика и без финансови разчети да не се нарушава баланса. Другият огромен проблем е напускането на медиците ни в посока зад граница. Тук също трудно ще намерим изход от ситуацията, защото според Директивите на ЕС всеки гражданин на Европа има правото на свой избор къде да живее, къде и какво да работи. Аз самият, съм опитвал да преодолея тази бариера, след като чрез ИМАБ (Интернац„Мед.Асоц.България - www.imab-bg.org) съм изпратил за последните 20 години над 120 млади български лекари на специализации с пълни степендии за 1, 2, 3 и повече години в Израел (близо 90 от всички изпратени), Германия, Норвегия, САЩ и др. След завършване на квалификацията си, повече от 2/3 от тях или не се връщат в България, или транзит се отправят в друга посока - имам мои бивши специализанти по всички 5 континента. Направих опит с нотариална декларация да ги задържа у нас поне за 5 години след завършване на специализацията им. Но, свободата на движение в Европа и въпросната Директива не може по никакъв начин да ги спре.
Изходът е да направим родното здравеопазване привлекателно за родните медици. Но не с палиативни мерки, безсмислени реформи, празнодумие по тази тема в Парламента, безумни решения по места, тотално разминаване в стратегията на МЗ, БЛС, Здравна каса (монопол, който трябва да се изкорени), а с задълбочен анализ на деформираната ни система и спешни драстични промени!
В противен случай, до десетина години ще настъпи непоправим колапс в здравеопазването ни.

Да,трябва да се  вземат мерки и да се създадат възможности за квалификация на младите,но трябва в същото време тези млади да знаят ,че имат и ангажименти към тази държава!

Всички - от политиците  до  всеки  пациент - знаем причините за напускането на медицинските специалисти - ниско заплащане , лоша  социална атмосфера , липса на възможности за реализация . Проблемът не се решава  от  политиците  не поради некомпетентност  или неприоритетност. Всъщност така е заложено в политиката на държавата и при това статукво  скоро   няма да има разрешение .

Една огромна част от студентите по медицина, а и тези по здравни грижи знаят още от приема си че ще емигрират като завършат образованието си. И каквото и да направи държавата не може да спре този постоянен износ на кадри. Истината е че много хора са склонни на всяка цена да напуснат страната и тук не говоря само за мед.специалисти.

Петър  Галев
9 юни 2018 12:28

Прав сте, д-р Зафиров. Но при глобалните промени, които наблюдаваме, нищо чудно скоро България да не бъде толкова нежелана от младите специалисти...

" Държавата" трябва да вземе мерки за задържане на всички специалисти. Не само младите лекари напускат страната. Възрастта не е порок в днешно време!

Петър  Галев
8 юни 2018 11:39

Много е важно точно какво ще поеме държавата. Нека не си представяме, че един специализант ще остане тук, ако няма наистина отдадени учители, възможност за реална работа с пациентите и заплащане, което позволява нормален живот.