Публикация

Пица, която бори рака, създадоха в Неапол

Антитуморната пица не само е вкусна, но предотвратява онкологични и сърдечни заболявания


 

Пицата Pascalina е разработена от учени в Неапол и съдържа съставки от средиземноморската диета, за които е известно, че имат ползи за здравето. Учените твърдят, че тази пица, освен, че удължава живота, има и антитуморно действие, също така е ефективно средство за превенция на сърдечните заболявания. 

Пица Паскалина има блат от пшенично брашно, покрита е с чери домати, маслини, рапини-вид броколи, чесън, лют червен пипер и екстра върджин зехтин. Не съдържа нито сирене, нито месо.

Тя ще бъде пусната за продажба в неаполската пицария Napoli Pizza Village.

антитуморната пица Пискалина е създадена в НЕапол от учени и е полезна срещу рак, сърдечни заболявания, мозъчни заболявания, затлъстяване

 

Учените от Националния институт по онкологични заболявания в Неапол, са категорични, че антитуморната пица е изключително полезна за здравето и може да се консумира два пъти седмично.

 

Как пицата намалява риска от рак

След сериозно проучване, екип от учени установили, че хората, които ядат пица най-малко два пъти седмично, са с 59% по-малко застрашени да развият рак на хранопровода, имат 34% по-нисък риск от рак на гърлото и 26% по-малка вероятност да получат рак на дебелото черво. И друг път в научните среди са изнасяни доказателства за ползите от богата на домати диета, но за пръв път учените се обединяват около твърдението, че консумацията на пица може да въздейства срещу онкологични заболявания.

Проучването включвало 3315 пациенти с тумори на храносмилателната система, които били сравнени с близо 5 000 души, страдащи от други заболявания.

 

Всеки пациент трябвало да попълни въпросник за хранителните си навици, включително и за това колко често са яли пица, съобщават изследователите в официален доклад. След сериозен анализ учените заключили, че редовната консумация на пица е помогнало да се предотврати рака.

 

Д-р Силвано Галус от Института за фармацевтични изследвания "Марио Негри" в Милано заявява:

"Знаехме, че домати, използвани в соса, се считат за храна, която предотвратява някои тумори. Обаче не очаквахме пицата като цяло да предложи такава висока профилактика срещу рака." 

 

 

Почти всички пици съдържат доматен сос или доматено пюре и това е една от причините за антираковото действие. Тайната се крие във веществото ликопен, съдържащ се в кората на доматите и на което те дължат червения си цвят. Счита се, че

 

ликопенът може да инхибира или дори да обърне растежа на туморите

 

Ликопенът се съдържа в пресните домати, но се обработва по-ефективно от организма, когато е в преработен вид. В случая - като добавка на пицата.

Изследванията показват, че високият прием на богати на ликопен зеленчуци има пряка връзка с  по-ниските нива на редица  заболявания.

 

Гърците, например, консумират повече от два пъти повече плодове и зеленчуци, отколкото британците, и въпреки че са народа на пушачи, смъртността от сърдечни заболявания е наполовина в сравнение с Великобритания.

 

Други изследвания показват, че ликопенът помага за борба с рака на простатата и рака на гърдата, сърдечните заболявания, мъжкото безплодие и остеопорозата . 

Не е случайно, че зеленчуците, съдържащи ликопен и в частност - доматите, са основна част от

средиземноморската диета,

обявена за най-полезния за здравето хранителен режим, ефективен в борбата със затлъстяването, рака, сърдечните проблеми и мозъчните заболявания.

Проучванията, резултатите от които бяха публикувани през миналата година, сочат, че доматите могат да забавят растежа на рак на стомаха, а през май т.г. Световната здравна организация препоръча на други страни да се придържат към диета, която има високо съдържание на зехтин, плодове и зеленчуци.

 

Жителите и гостите на Неапол ще могат да опитат антираковата пица Паскалина на фестивала на пицата, който се провежда на неаполитанския браг до неделя, 10 юни. 

 

Вижте как Средиземноморската диета пази от рак на гърдата

Коментари