Публикация

Д-р Иван Маджаров: За да практикува, лекарят трябва да е длъжен да се квалифицира непрекъснато

Д-р Иван Маджаров: За да практикува, лекарят трябва да е длъжен да се квалифицира непрекъснато

Бъдещето е в електронното ПМО: все по-малко ще се събираме в зали за лекции, все повече ще научаваме новостите в медицина по електронен път, без откъсване от работа, твърди новоизбраният председател на БЛС


 

- Д-р Маджаров, как се чувствате като победител в една толкова емоционална битка на 68-ия изборен събор на БЛС?

- Искрено се надявам, че единството и конструктивната работа на БЛС, които бяха декларирани като приоритет от делегатите на  68-ия отчетно-изборен събор на БЛС, от всички кандидати за председател и зам.-председатели,  ще се приложат на практика. Ние сме колеги, и няма значение кой ръководи съюза. Всички трябва да работим за благото му и не само за него.

Аз съм категоритен, че  уважавани лекари  означава доволни пациенти

Делегатите на събора на първо мястото трябва да се почувстват като лекари и след това като елитът на обществото. Тогава обществото ще ги уважава. Емоциите постепенно ще отшумят и в следващите дни ще се върнем към работния си ритъм. Аз ще мина към един по-различен ритъм, тъй като този тип активност е нова за мен и ще оставя на по-заден план досегашната си работа като лекар.

 

- Какво е най-важно за развитието на БЛС оттук нататък според Вас?

- БЛС трябва да си върне авторитета, да бъде единен и да предлага разумни и полезни за обществото предложения за промяна в здравната политика. Тогава то той ще бъде уважаван от обществото и ще бъде организация, която ще се съобразяват всички.

Използвам случая да поздравя колегите от УНГ клиниката вИСУЛ, за прекрасната им декларация в защита на тяхната колежка. Те наистина професионално успяха да я подкрепят и да елиминират тежките обвинения към нея във връзка с това, че е поискала такса за 5-годишно дете. В случая има правила, по които се работи, има критерии за спешност. Когато е детето е спешен пациент – лечението му е безплатно, в останалите случаи, тя е длъжна да насочи родителя към касата да заплати. Обществото няма право да атакува обикновения лекар. Телевизията, която раздуха случая, трябваше да е при ръководството на болницата.

 

- Какви стъпки ще предприемете, за да успокоите лекарската гилдия и за да защитите достойнството й?

- Както подчертах, 

ще се боря за повече пари за здравеопазването, както и за елиминиране на разделението на лекарите

на представители на доболнична и болнична помощ, на частни и на държавни болници. Следващата седмица, когато се съберем на  заседание с УС, ще набележим  и първите неща, с които трябва да започнем.

 

- Ще бъде ли сред приоритетите Ви продължаващото медицинско обучение? Смятате ли, че то трябва да стане задължително?

- Аз съм категоричен, че БЛС трябва да направи възможно лекарите непрекъснато да повишават квалификацията си без откъсване от ежедневната си работа. Затова пледирам

да се развие електронното обучение, което е една от формите, даващи възможност да изпълним със съдържание следдипломното продължаващо медицинско обучение

Ние като лекарски съюз имаме задължение да го организираме. Не е тайна, че във всички държави това е категорично условие - лекарят има право до работи, да лекува само ако поддържа постоянно квалификацията си. Смятам, че това е бъдещето. Все по-малко ще се налага да се събираме в зали, в които да се четат лекции и все повече ще  научаваме новостите в медицина по електронен път.

 

Интервюто взе

ГЕРГАНА СТОЯНОВА

Коментари