Публикация

Проф. Цветков: Има недостиг на уролози

Около 85% от операциите в България са ендоскопски


Едно от предизвикателствата пред урологичната наука у нас е, че в България има недостиг на лекари от тази специалност. Това заяви проф. Митко Цветков, председател на организационния комитет на 23-я Национален симпозиум по урология и ендоурология, който се проведе от 7 до 9 юни в Сандански. По думите му въпреки, че има интерес към тази специалност от страна на младите лекари,

 

в много лечебни заведения има свободни места за уролози.

 

Тази тенденция се наблюдава най-вече в по-малките болници. Проф. Цветков каза, че това може да се обясни с желанието на младите лекари да работят на места, където има въведени най-новите практики и технологии в областта на урологията. Той добави, че в момента уролозите в България са около 170.

 

Проф. Цветков заяви, че симпозиумът се провежда вече за 23 пореден път. По думите му, за последните 20-25 години в урологията са навлезли много ново неща. Докато в миналото, лечението на заболяванията на отделителната система е било преди всичко само медикаментозно,

 

в наши дни вече се разчита предимно на ендоскопската и лапароскопска хирургия.

 

Проф. Цветков отбеляза, че в нашата страна около 85% от операциите вече са ендоскопски. Не са малко клиниките, които разполагат с широко използвания в урологията зелен лазер. В страната ние е навлязъл и по-новият тулиум лазер, който има много предимства пред зеления.

 

Основната част от презентациите са свързани именно с лапароскопската и ендоскопската хирургия при махане на аденом на простатата, карцином на простатата, доброкачествена простатна хиперплазия и възпалителните заболявания. Голям е процентът на  научните съобщения за консервативно лечение на тези заболявания, защото много от фармацевтичните фирми представят съвременните възможности за медикаментозно лечение и профилактика.

Симпозиум по урология

 

Коментари