Публикация

Акад. Ивона Даскалова: Някои антидиабетни медикаменти намаляват сърдечно-съдовия риск до 38%

Акад. Ивона Даскалова: Някои антидиабетни медикаменти намаляват сърдечно-съдовия риск до 38%

Навременният старт и индивидуалният подход са ключови за приложението на новите инсулини, твърди председателят на Българската диабетна асоциация и началник на Клиниката по ендокринология във ВМА


- Акад. Даскалова, какви са резултатите от XII конгрес на  Българската диабетна асоциация (БДА)?

- Това е единственият конгрес, локализиран изцяло в областта на захарния диабет – както по отношение на епидемиологията, така и по отношение на патогенезата и приложението на най-новите терапевтични методи. БДА винаги се стреми да покани елитни наши и чуждестранни лектори, водещи епидемиолози от България и от света. Държим  да обменяме опит, защото сме убедени, че само така можем да постигнем нещо. Лекторите тази година бяха много интересни. Те споделиха най-новото в лечението на диабета и терапията с лекарствени средства.

Верни на принципите си, ние сме убедени вярваме, че диабетът е заболяване, което се лекува не само от ендокринолози, но и от нефролози и кардиолози. На този конгрес основен акцент бе сърдечно-съдовият риск и въпросът как да намалим сърдечно-съдовият риск, как да подобрим здравето на пациентите и как да ги предпазим от сърдечно-съдовите усложнения.

Най-важното при тези усложнения са превенцията и изборът на правилния медикамент

за лечение. Споделиха се множество проучвания, които доказват, че вече има група антидиабетни медикаменти, които намаляват сърдечно-съдовият риск. При някои от тях има намаление на сърдечно-съдовият риск до 38%. Горди сме, че в България можем да лекуваме с тях.

 

- Подобрява ли се или се влошава състоянието, в което идват новодиагностицираните диабетици? Става ли норма профилактиката?

- В световен аспект 46,5% не знаят, че имат диабет. Българинът  традиционно не е много склонен да ходи на профилактични прегледи и да се изследва. Той се страхува да отиде на лекар, за да не му открие нещо.  Това е много погрешно. Когато човек има предразположение, не трябва да подминава профилактичните прегледи. В случая с диабета, това е особено важно за т.нар. рискови групи – наследствено обременените, хората с наднормено тегло, хората с дислипидемии и високи стойности на холестерол и триглицериди, тези, които не се хранят правилно – гладуват цял ден, но вечер ядат за 2  дни, тези  които наблягат на фаст фуудс,  прекаляват със сладките, с мазните храни, с алкохола и  тютюнопушенето. Всички тези навици са вредни и са толкова рискови, колкото и застоелият начин на живот и непрекъснатият стрес.  Масово хората казват:  Не мога да избегна стреса. Човек трябва да полага усилия и това може да стане, като се стреми към по-близка връзка с природата, спорт и т.н.  Цигарата, питието, затвореният живот не са алтертатива и неминуемо водят до усложнения. Жени, които са развили гестационен диабет, също са силно рискови. Това, че след раждането кръвната захар е паднала, не означава, че рискът е отшумял. 5 г. след раждането те са застрашени да отключат захарен диабет. Пациенти, на които им се налага кортикостероидно лечение,  пациенти с други заболявания също лесно можат да развият заболяването. Така че проследяването и разпознаването на първите признаци на захарния диабет тип 2 е задължително.  Категорични

симптоми са  лесна  уморяемост, сърбеж по окосмените части на тялото,  повишен апетит, сънливост,  съхнене на устата, честа жажда, често уриниране

 

- Какви са актуалните тенденции в разпространението и лечението на диабет  тип 1?

- И при него процентът се увеличава. Работи се много за доизясняване на заболяването, въпреки че се знае, че е автоимунно заболяване с абсолютен инсулинов дефицит и че се налага инсулинолечение. Но то може да бъде прилагано с нови технологии. Ние прилагаме инсулиновите помни  DANA и Medtronic например. У нас това се реимбурсира. Важно е да се преценява кои млади хора са подходящи за този вид лечение. Те трябва да са дисциплинирани, да следят кръвната си захар и да спазват специфичните условия.

 

- Какво отличава новите инсулини?

- Както непрекъснато се появяват нови медикаменти за диабет тип 2, така навлизат  и нови инсулинови препарати за диабет тип 1.  Всичко, което съществува в модерните европейска диабетни центрове, вече се използва при лечение у нас.

Новите инсулини изискват все повече индивидуален подход при лечението, съобразяване с персоналните особености на пациента

И при тях най-важен е навременният старт на приложението им. Ключово е да не се допусне закъснение. При пациент, който има гликиран хемоглобин над 9, терапията не може да се отлага във времето и незабавно трябва да се интензифицира. Как оптимално да стане това, ще реши лекуващият лекар.

 

Интервюто взе

Лиляна ФИЛИПОВА

Коментари