Публикация

Проф. Тихолова: В Европа всяка година 230 деца загиват от ротавируси

Програмата за контрол на ротавирусните гастроентерити у нас даде безплатен достъп до имунизацията при бебета


проф. Майда Тихолова

Остра диария с обезводняване, а детето е като примряло. Налага се лечение в болница, поставяне на системи. Връщането към нормалното всекидневие после отнема седмици, а имунитетът на бебето е понижен. Това се случва често при инфекция с ротавируси, знаят от опит инфекционистите.  

 

Ротавирусите са най-честата причина за тежки остри гастроентерити в ранната детска възраст в целия свят, подчертава проф. Майда Тихолова, специалист по инфекциозни болести. Почти всяко дете (95% от всички) карат поне една инфекция с ротавируси, преди да навършат 5 г. 

 

В развиващите се страни, където много хора нямат достъп до съвременни медицински грижи, ротавирусните инфекции са сред основните причини за детската смъртност. В света всяка година над 520 000 деца загиват по тази причина. Дори в Европа отчитат 230 смъртни случаи годишно при деца, които се дължат на ротавирусна инфекция. В индустриалните страни пък най-честите диарийни заболявания, които са причина за хоспитализация, са именно тези гастроентерити. Ротавирусът се предава по орално-фекален път, като е доста устойчив и оцелява с дни върху различни предмети и дори храна.

 

От 2017 г. вече и у нас се предлага безплатно ваксина срещу няколко от най-рисковите щамове на ротавирусите. Тя е препоръчителна, не е задължителна. Дава се под формата на капки в устата на бебето на два приема - на възраст от 4 седмици и 6 месеца. Преди 2017 г. тази ваксина  пак беше налична у нас, но родителите трябваше да заплащат за поставянето й. На 19 261 новородени тя е поставена с една доза, а 15 156 бебета са със завършена имунизационна схема. Това обясни д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. В света вече са поставени 150 милиона дози, които потвърждават нейната ефективност и безопасност. 

 

Къде е България, актуален ли е нашият имунизационен календар? Проф. Майда Тихолова,  коментира специално за CredoWeb някои важни въпроси по тази тема.

 

Проф. Тихолова, каква е вашата оценка като специалист на нашия имунизационен календар?

 

Нашият имунизационен календар е абсолютно сравним с тези в другите страни от ЕС. Това, което липсва, е ваксината за варицела. Надявам се тя скоро да влезе, защото това заболяване е голям проблем за България. За календара мога да кажа, че същите антигени, които  се прилагат в Западна Европа, се прилагат и у нас.

 

Имунизационният календар непрекъснато трябва да се обновява и актуализира. Интересно е, че Германия успя да свали с два месеца възрастта за имунизация срещу морбили след епидемията, която беше в Берлин преди няколко години. А у нас въпреки мащабната епидемия през 2010-2011 г., нищо не се направи в тази посока. Имунизационният календар трябва да се адаптира спрямо обстановката.

 

Иначе ваксините, които се правят у нас, са абсолютно идентични с тези в Западна Европа. Те са същите, които са лицензирани в Европа - от едни и същи производители, едни и същи препарати. Категорично в България не се използват непроверени препарати. Само лицензирани.

 

Някои родители се притесняват от ваксини, които са 5-6 компонентни. Не са ли те прекалено натоварване на детския организъм?

 

Детският организъм всекидневно се среща с безброй много антигени. Това, което се предлага като ваксинални антигени, е много по-малко натоварване в сравнение с това, което то среща по естествен път. Ако детето може да изработи имунитет срещу един антиген, ще изработи и срещу 5-6 без никакъв проблем. Трябва да отбележа, че страничните реакции при новите ваксини са много по-малко от тези при старите ваксини, които са спасили човечеството от страшни болести.

 

Вярно ли е, че живите ваксини са най-ефективни? Може ли такава ваксина да ни разболее?

 

Наистина живите ваксини са най-ефективните. И не - няма риск да ни разболее. В България единствената жива ваксина, които се прилага, е комбинираната срещу морбили, паротит и рубеола. Другите ваксини са убити или многокомпонентни. БЦЖ не е жива ваксина, а извлек от БЦЖ. Живите ваксини действително са много по-ефективни, затова някои страни като САЩ и Австралия отново въвеждат живите ваксини. В Австралия бебетата над 6 месеца се имунизират с живи назални ваксини срещу грип. Именно защото са по-ефективни.

 

Има ли риск от поставянето на жива ваксина?

 

Рискът от странични ефекти не е по-голям от този при другите ваксини, получени по пътя на генното инженерство. И при едните, и при другите ваксини има известен риск, няма лекарство без абсолютно никакви странични ефекти. Но досега не съм попадала на научна публикация, която да сравнява страничните ефекти на живи и други ваксини.

 

Крият ли лекарите сигнали за странични ефекти?

 

Не мога да коментирам системата за докладване на нежеланите реакции. Съобщаването на странични ефекти дори е задължително. Има глобени лекари, които не са съобщили по съответния начин за странични действия на ваксини и лекарствени продукти.

 

Някои родители смятат, че е по-добре детето да преболедува от съответното заболяване и така да получи имунитет. Кое е по-тежко изпитание за организма - болестта или ваксината?

 

Несравнимо е! Ползата от ваксините е много, много по-голяма в сравнение с риска от поставянето им. Имаше преди време спор сред експертите дали ротавирусната ваксина не причинява инвагинация (прищипване на тънко черво при бебета). Впоследствие това твърдение единодушно беше оттеглено.

 

Затова се свали възрастта за ваксината и тя вече се слага в 4-та , а не 6-а седмица. Причината е, че инвагинацията се среща най-често при неваксинираните бебета именно около 6-ата седмица.

 

Програмата за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити отчита добър успех. Това е защото ротавирусните гастроентерити са масово заболяване. Всяко бебе почти изкарва инфекцията. Това е реалността и всеки родител, който поне малко се интересува от детските диарийни заболявания, знае това. Надявам се поради естеството на заболяването програмата да намали разпространението на заболяването.

 

Повечето лекари добросъвестно предлагат ваксината и това също е причина за успеха на програмата.

 

Вярно ли е, че без ваксина едно преболедуване не е достатъчно за изработване на имунитет срещу ротавируси?

 

Ротавирусите са много видове. След прекарване на инфекция имунитетът не е траен.  Те са открити още през 1972 г. и досега има някои неясноти по отношение на имунитета, който организмът си създава срещу тях. Но е абсолютно доказано, че ваксината пази от тежко протичане на заболяването, от онази диария, която става причина за постъпване в болница и продължително лечение. Дори бебето да се зарази, то ще го изкара съвсем леко инфекцията и дори околните може да не забележат.

 

При неваксинираните ротавирусните гастроентерити често протичат  с тежка диария и дехидратация. Успехът на ваксината е, че предпазва детето от тези тежки страдания на 85-95%. От заразяване предпазването е 65-70%.

 

Автор Илияна Ангелова

 

В прикачените файлове можете да видите презентацията на проф. Тихолова за ротавирусните гастроентерити у нас. 

Прикачени файлове

Проф. Тихолова РГЕ

Коментари