Публикация

Над 140 специалисти се включиха в първата национална конференция по инсулт във Варна

Над 140 специалисти се включиха в първата национална конференция по инсулт във Варна

Медиците обсъдиха профилактиката и лечението на инсулт


Над 140 невролози, съдови специалисти, неврохирурзи, анестезиолози, общопрактикуващи лекари, специализанти, докторанти и студенти от цялата страна събра първата национална конференция по инсулт, организирана от Медицински университет - Варна и УМБАЛ „Св. Марина“. 

 

В продължение на 2 дни

участниците дискутираха актуални въпроси, свързани с епидемиологията на инсулта

SITS регистъра за реперфузионна терапия, възможностите за повишаване качеството на грижите за пациентите по програмата ESO EAST в България и медицинска реакция при някои съпътстващи заболявания. 

Специалистите обсъдиха първичната и вторична профилактика, методите на лечение на острия мозъчен инсулт и неврорехабилитацията

Конференцията беше открита от проф. д-р Силва Андонова, национален консултант по интервенционална неврология и ръководител на Втора клиника по нервни болести в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. 

 

Приветствия към участниците поднесоха д-р Нигяр Джафер - заместник-председател на 44-ото Народно събрание, д-р Лалова – директор медицински дейности към Министерството на здравеопазването, която поднесе поздравителен адрес от министър Кирил Ананиев, и проф. д-р Златислав Стоянов, декан на факултета по медицина към МУ-Варна, който прочете приветствието от ректора проф. д-р Красимир Иванов. 

 

Поздравителни адреси изпратиха Тодор Балабанов – председател на Общински съвет – Варна, и проф. д-р Валентин Игнатов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

 

Гост-лекторите - топ специалисти

 

Почетни гости и лектори на конференцията бяха двама от водещите изследователи в областта на профилактика на инсултите и сърдечносъдовите заболявания - проф. д-р Валери Фейгин – епидемиолог и невролог, директор на Националния институт по инсулт и приложни невронауки в Оукланд, Нова Зелнадия, и проф. д-р Нилс Валгрен – невролог, почетен професор в Каролинския институт, директор на програмата за инсулт и мозъчносъдови заболявания към департамента по неврология на Каролинската университетската болница в Стокхолм, Швеция, и председател на комитета на SITS регистъра.

 

Инициативата на МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ за организиране на тази конференция е свързана с поставяне на началото на дългосрочно сътрудничество между специализираните центрове за лечение на инсулт в България, с оглед подобряването на грижите за хората с това заболяване и координирането на усилията за лечение на инсулта за постигане на максимален ефект в страната.

Целта е повишаване на качеството на лечение на пациентите с инсулт

първо, чрез предоставяне на достъп до специализирана медицинска помощ и диференцирана терапия, от която се нуждаят хората. 

 

Второ, постигане на оптимизиране на качеството на лечение във вече функциониращите центрове за лечение на инсулти.

С учредяването на националната конференция по инсулт се поставя началото на взаимно и ползотворно сътрудничество между всички центрове за лечение на инсулт в страната, с цел подобряването на грижите за хората с инсулт и координирането на усилията за лечение на инсулта за постигане на максимален ефект, коментира проф. Андонова.

Мозъчносъдовите заболявания са глобален медицински и социален проблем поради високата болестност, смъртност и инвалидност, които причиняват. 

 

Мозъчният инсулт е най-честата причина за инвалидност и втората най-честа причина за смърт в света. На всеки три секунди един жител на Земята става жертва на това коварно заболяване.

Коментари