Публикация

LLETZ процедурата – бърз, безболезнен и ефективен начин за диагностика и лечение

Тя е  по-прецизна и предпочитана от конизацията, при която се използва скалпел и има много по-голям  риск от усложнения и кръвоизливи


 

 

LLETZ(Large Loop Excision of the Transformation Zone)   e    бримково изрязване на патологичната зона на трансформация - тази част от шийката и канала на матката , от където най-често стартират предраковите изменения. Нарича се още LEEP(Loop Electrosurgical Excision Procedure.)

 

Тази процедура може да се направи с  диагностична цел , но също така може да е  лечебно-оздравителна и да предотврати скалпелна конизация или хистеректомия/отстраняване на матката/. За нея не е задължително да се постъпва в болница, а спокойно може да се  извърши от опитен гинеколог  в медицински център  за извънболнична практика, какъвто е нашият - Mclinic.

 

Операцията започва като обикновен гинекологичен преглед със спекулум. Ако не е направена предварително колпоскопия, то тя се извършва , и се правят проби с оцетна киселина и луголов разтвор, което изобщо не е болезнено . Целта е да се визуализират и идентифицират потенциалните преканцерозни участъци. Очертава се  зоната, която трябва да бъде изрязана,  поставя се местна упойка, което може да се усети като боцкане. След което се преминава към процедурата - прилага се  специална метална бримка, по която протича електрически ток  при температура около 100 градуса Целзий и се премахва  болния участък от шийката. При LLETZ се използват различни по размери бримки в зависимост от големината и разположението на изменения участък В общи линии се обхващат около 4-5 мм извън лезията и най-малко 8мм дълбочина.Електрическият ток действа като инструмент за обгаряне, за запечатване на кръвоносните съдове, така че обикновено са наблюдава много малко кървене или дори липсва такова.

 

Времетраенето на цялата манипулация е между 15 и 30 минути. Може да се почувстват менструално-подобни болки или вагинално парене при известен  процент от жените. Не се изисква продължителен болничен престой. Нашите пациенти лежат около половин-един час за наблюдение и възстановяване, след което могат да вършат ежедневните си дела.

 

Тъканта, която се отстранява, задължително сe изпраща за хистологично изследване.
Случаите, които са показани за бримкова конизация, са  съмнителните ектопии на по-голяма площ и леката и средна дисплазия. За тежката  степен на дисплазия, както и за карцинома ин ситу, установени чрез биопсия, предпочитам да използвам скалпелно изрязване, поради по-точното установяване на границата със здрава тъкан, което е много важно за последващото поведение.

 

Противопоказание за процедурата  е диагностициран инвазивен карцином, тазова възпалителна болест, клинично проявено възпаление на влагалището или шийката на матката.

 

LEEP e високо ефективна процедура. При около 90-95 % от жените не се установяват преканцерозни находки при контролния преглед  след 12 месеца. В този случай се препоръчват обичайни контролни прегледи през 3-5 години. Ако все пак се попадне на патологични находки, процедурата трябва да се повтори или да се направи скалпелна конизация.

 

Както всяка хирургична интервенция и при тази могат да се проявят някои потенциални странични ефекти . Делим ги на краткосрочни и дългосрочни.

 

 

Потенциални краткосрочни странични ефекти

1. Коремни болки приблизително при  5 % от жените след процедурата

2. Обилно кървене по време на процедурата при по-малко от 1 % от жените.

3. Обилно кървене в рамките на 4-6 дни след процедурата при  по-малко от 1 % от жените, което обикновено лесно се обработва с коагулиращи препарати.

 

Потенциални дългосрочни ефекти на процедурата

1. По-малко от 1% получават  стеноза/стесняване, срастване/на канала на маточната шийка.

2. При около 2 % от жените има неадекватна визуализация на границата на плоския и цервикалния епител.

3. Има малко завишен риск от преждевременно раждане.

 

Какво може да очаквате като  симптоми след процедурата

1. Ще имате кафяво или тъмно кафяво вагинално течение с примес от кръв за около 2 седмици

2. Ако имате коремни менструално-подобни болки, може да приемете спазмолитици или болкоуспокояващи от типа на Аспирин, Ибупрофен и други.

По преценка на хирурга може да се предпише антибиотик за 5-7 дни/Доксициклин и Метронидазол/през устата.

 

Какви са следоперативните  домашни грижи

1. Не използвайте вагинални душове или тампони.

2. Без   полови контакти за период от 1 месец.

3. Препоръчително е използването на презерватив при полови контакти, най-рано 1 месец след процедурата за още 2-3 седмици.

4. Не вдигайте тежко за 1 месец

5. Не ползвайте вана и не ходете на  басейн за 1 месец.

 

Кои симптоми са сигнал за  посещение при вашия хирург

1. Течение с неприятна /зловонна/миризма или продължаващо повече от 2 седмици.

2 Силни коремни болки и висока температура.

3. Силно или умерено кървене.

 

В заключение можем да кажем, че LLETZ процедурата е бърз, безболезнен и ефективен начин за диагностика и лечение, който не изисква болничен престой и при който се наблюдават странични ефекти в изключително редки случаи. Тя е  по-прецизна и предпочитана от конизацията, при която се използва скалпел и има много по-голям  риск от усложнения и кръвоизливи.

 

Коментари