Публикация

От печата: НЗОК въвежда лимити и за лъчелечение

От печата: НЗОК въвежда лимити и за лъчелечение

Заложеният бюджет осигурява лечението на всички пациенти, успокояват от касата


Здравната каса е въвела лимити при плащането за лъчелечение, които водят до листи на чакащи и отлагане във времето на лечението на онкоболни, обявиха от гилдията на лъчетерапевтите, пише в. „Сега“.

 

Става дума за въведен „разрешителен режим“ за извършване на дейности по клиничните пътеки за модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания, радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания и позитроннo-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ) (РЕТ/СТ), пояснява изданието.

 

Специалистите изтъкват, че 

това са най-съвременните техники в лъчелечението в света

които за щастие ги има и у нас. Според тях обаче, касата има идея част от пациентите тепърва да се облъчват с по-остарелите и евтини методи и апарати. 

 

Лекарите напомнят, че 

 

лъчетерапевтичните центрове у нас бяха обновени с 160 млн. лв. от ЕС

„До 2012 г. лъчевата терапия в България се провеждаше на ниво 80-те години на ХХ век в 90% от лъчелечебните центрове. До тогава българската държава в лицето на данъкоплатците плащаше за лъчелечение в чужбина стотици хиляди лева, обявяват специалистите“, пишат в писмо до институциите лъчетерапевтите.

 

Те дават пример, че за 

 

лъчелечение в чужбина се е плащало по 12-16 000 евро, а в момента се реимбурсира от НЗОК за 5400 лв.

За радиохирургия в чужбина се плаща 8000 -12000 евро, а в България касата дава 4500 лв. 

 

Годишният бюджет на лъчелечението в България е от порядъка на 50 млн. лв., което е 10 пъти по-малко от този в Европа и Турция, изтъкват в писмото си лъчетерапевтите, цитирани от изданието.

НЗОК гарантира лъчетерапията на всички онкоболни

В отговор от Националната здравноосигурителна каса съобщиха, че има значително увеличение в обемите дейности, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г.

 

„Определените месечни обеми за лечебните заведения, осигуряващи лечение по лъчетерапия, дават възможности за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, като е създадена възможност за използване на обемите в рамките на тримесечието“, поясняват от осигурителния фонд.

 

И допълват, че средствата, предвидени в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., осигуряват лечението на всички пациенти, които се нуждаят от този вид терапия.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари