Публикация

Очният преглед трябва да намери място в календара на всеки


Доц. д-р Руска Христова, национален консултант по офталмология, ръководител на Клиниката по очни болести в „Царица Йоанна – ИСУЛ”, в интервю за Хелт медия.

Доц. Христова, може ли човек да е с глаукома, без да знае това?
Да, възможно е. Често това заболяване се открива случайно при очен преглед по друг повод. Но невинаги повишеното вътреочно налягане означава глаукома.

Това ли е най-тежкото заболяване на очите?
Не бих класирала очните проблеми, защото има и злокачествени тумори, тежки травми и други, но безспорно глаукомата е втората по честота след катарактата (очното перде) причина за слепота.

Какви са причините за глаукомата?
Тя се среща във всяка възрастова група, дори и при малките деца, където е вродена. Но най-често се установява след 40-годишна възраст. Пикът е около 60-те години. В България близо 80 хиляди души страдат от глаукома. Лошото е, че някои от тях все още не знаят това. Причините за болестта все още не са напълно установени, науката е в дълг към хората в това отношение.

Какво се случва в окото при глаукома?
Преди се смяташе, че високото налягане притиска механично малките кръвоносни съдове и нервните влакна в очното дъно и ги уврежда. Днес вече сме наясно, че процесите са доста по-сложни. Но крайният резултат е загиване на клетки в областта на зрителния нерв. Това нарушава първоначално централното, а по-късно и периферното зрение.

Високостепенното късогледство или далекогледство увеличават ли риска от глаукома?
Да, късогледството е един от рисковите фактори, но има и други – напреднала възраст, наследственост, артериална хипертония и резки колебания на диастоличното кръвно налягане (долната граница), висок холестерол, мигрена, повишено вътречерепно налягане.

Как да откриваме болестта в най-ранния стадий?
Преди всичко трябва да се ходи редовно на очен лекар, дори и без никакви оплаквания. Хората до 40 години трябва да се преглеждат на една-две години, а по-възрастните – всяка година. А при установен проблем лекарят определя графика за посещенията. Важно е прегледът да спази следния алгоритъм: установяване на зрителната острота чрез познатата на всички таблица, измерване на вътреочното налягане, преглед на окото на биомикроскоп, за да се търсят изменения в предния очен сегмент, и оглеждане на очното дъно със специална апаратура. Невинаги е задължително за тази цел да се разширява зеницата, това е по преценка на лекаря.

Какви са нормалните стойности на очното налягане?
Окото функционира нормално при налягане от 10 до 21 милиметра живачен стълб. Повишените стойности вече са рискови за окото и трябва да се контролират и лекуват. Хората трябва да знаят, че има и глаукома с нормално и дори с ниско вътреочно налягане, която не е толкова рядка и е много коварна, защото често се открива едва при настъпила увреда на зрението. Затова са толкова важни профилактичните прегледи.

Ранното откриване на болестта и стриктното изпълнение на лекарските препоръки гарантират ли запазване на зрението до края на живота?
Медицината доста напредна в лечението на глаукомата. Лечението започва с локални медикаменти под формата на капки в окото, те се комбинират по различни показания, след това може да се направи лазерна процедура и най-накрая - операция. У нас са регистрирани всички групи медикаменти за лечение на глаукомата и се прилагат познатите в напредналите държави инвазивни методи. Няма нещо, което се прави по света срещу глаукомата, което да не се прави в България. Затова инвалидността заради това заболяване постоянно намалява.

В медицината  не е редно да се говори за 100 процента гаранция, но действително един стриктен пациент има огромния шанс дори с глаукома да запази зрението си. За съжаление има, макар и много малък процент, засегнати, които въпреки всички мерки прогресивно ослепяват заради много агресивни форми на заболяването.

Коментари