Публикация

Онихомикоза – как да я познаем и лекуваме?

Онихомикоза – как да я познаем и лекуваме?

Разрушените от гъбички нокти могат да бъдат входна врата за инфекции


Интервю с доц. Лилия Зисова, специалист по кожни и венерически болести, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив


Доц. Зисова, какъв е видът на здравите нокти? Кои симптоми будят притеснение?

През пролетните и летните месеци стремежът към естетичен маникюр и педикюр се засилва. 

 

Нормалната нокътна плочка, както всички знаем, е розова и прозрачна.  Гъбичните заболявания могат да доведат до промяна в цвета и структурата на ноктите.

 

Онихомикозата е хронично, бавно протичащо заболяване, водещо до разрушаване на плочката на ноктите на ръцете и краката, което се причинява от дерматофити, дрожди и плесени. Това е широко разпространено заболяване. 

Д-р Лилия Зисова, лечение на онихомикозата
         Доц. Лилия Зисова

 

Инфекцията започва най-често като белезникаво или жълтеникаво петно по повърхността на нокътя, близо до латeралната нокътна гънка. След време процесът се разпространява към основата на нокътя, който потъмнява и може да стане кафеникав, до черен на цвят. По-късно нокътната плочка задебелява, става чуплива, образува се субунгвална хиперкератоза.

 

Кои фактори може да провокират появата на гъбична инфекция по ноктите и краката?

 

Определена роля в този процес играят хроничната травма (тесни обувки), мацерацията, лошата периферна циркулация и бавният растеж на нокътя у възрастни лица, захарен диабет, широката употреба на кортикостероиди и антибиотици, отслабване на имунната система, използването на обществени басейни и зали за фитнес, сауни, СПА комплекси, микротравми и други. По тези причини онихомикозите са рядко срещани в детската възраст. 

 

Заболяването може да се локализира само по ноктите, но често се съчетава и с гъбична инфекция на ръцете и стъпалата. 

Кога да се търси лекарска помощ? 

Ако пациентът забележи задебелявания, изкривявания и оцветявания, или белезникави петна по ноктите, ако те станат чупливи и грапави, трябва да потърси лекарска помощ.
Много често тези симптоми се дължат на гъбична инфекция, която постепенно напредва и може да разруши цялата нокътна плочка. 

 

Защо е важно да се лекува онихомикозата?

Масивната гъбична инвазия води до тотална дистрофична онихомикоза и напълно разрушаване на засегнатите нокти.  Обикновено инфекцията започва от един нокът, но процесът постепенно обхваща и останалите.

 

Разрушените нокти могат да бъдат входна врата и за допълнителна инфекция.

 

Онихомикозата влияе на качеството на живот. Промените във вида и цвета на ноктите могат да причинят притеснение и дискомфорт. Пациентите се чувстват неудобно да покажат ръцете и краката си, да отидат на басейн или сауна, да носят отворени обувки.

 

Оникомикозата влошава качеството на живот

Онихомикозата може да доведе до загуба на самочувствие и липса на социални контакти, промяна в качеството на живот на пациентите.

Какви са съвременните методи за доказване на това състояние?

При вземане на материал за микологично изследване пациентът трябва да е преустановил локалната антимикотична терапия за срок минимално 4 до 6 дни. В противен случай е възможно да бъдат отчетени фалшиво негативни резултати.

 

Най-широко разпространените методи за изследване са микроскопският препарат с калиева основа и културелното изследване.

- Микроскопски препарат с калиева основа 10-30%

Това е най-лесният и бърз метод за доказване наличието на гъбичен причинител. Методът може да се използва в ежедневната дерматологична практика и има ниска цена.

 

- Културелно изследване

Използва се среда на Сабуро. Идентифицира се точно  гъбичният причинител. Резултатът се отчита след 14-20 дни.

 

Към съвременните диагностични методи днес се числят:
•    Флуоресцентен препарат;
•    Дерматоскопия;
•    Хистологични;
•    Инокулационни;
•    Имунологични
•    MALDI-TOF-MS
•    Молекулярно - генетични методи /РСR/.

 

 

PCR методиката има висока диагностична чувствителност. Тя e ефективен, специфичен и бърз метод за лабораторна диагностика. Осигурява бърза идентификация на съответния щам директно от материала. Нарича се процес на амплификация (размножаване) инвитро в течение на няколко часа на гьбична ДНК от заразените нокти.

Лесно ли е лечението? Как човек може да си помогне?

Колкото по-рано се започне лечението на заболяването онихомикоза, толкова то е по-успешно. Но в основата му стоят проявите на търпение и постоянство, тъй като нокътният растеж е бавен.

 

В нашето съвремие с наличието на модерни антимикотични средства онихомикозата е напълно лечимо заболяване.

 

Лечението зависи от:
- клиничния тип онихомикоза;
- броя на засегнатите нокти;
- вида на микотичния причинител.

 

Системна антимикотична терапия при oнихомикози се провежда с Griseofulvin, Terbinafine, Fluconazole, Itraconazоle.

 

През последните години за лечение на онихомикоза се появиха и антимикотични разтвори, лакове и гелове, които освен антимикотици съдържат и урея, и млечна киселина.

 

Един от новите препарати за локално третиране на гъбички по ноктите е Fungi Clear. Той отнема от дебелината на нокътната плочка и има антигъбично действие. Нанася се с четка, което прави употребата му лесна, прецизна и икономична. Може да се прилага на ноктите и на ръцете, и на краката.

 

Комбинацията от съставки (урея, млечна киселина и други) действа като механичен филм - създава бариера, която изолира нокътя от влиянието на външни и обкръжаващи фактори.
Благодарение на своята формула, препаратът запазва киселинното pH, което помага за контрол на микросредата на засегнатия нокът. Така създава неблагоприятна среда за развитие на гъбичките.

 

Гъбички по ноктите - Фунги клиър помага

 

 

Освен, че помага за лечението, разтворът действа за подобряване на цялостния външен вид и състояние на нокътя.

 

Fungi Clear се прилага най-малко веднъж на ден до появата на признаци на подобрение. За предпочитане е да се нанася сутрин или преди сън, като трябва да се избягва мокрене на ноктите след употреба на продукта. Продуктът трябва да се използва докато нормалният растеж на нокътя се възобнови, а увредената част изчезне.

 

Може да се употребява и превантивно срещу появата на локални микози.

 

За пълно и ефективно лечение на онихомикоза е препоръчително Fungi Clear да бъде комбиниран с Fungi Spray, който предотвратява разпространението на гъбичките, като бъде впръскан по стъпалата и в обувките. Чрез него се възпира пренасянето на гъбичките по други нокти, както и заразяване на останалите членове на семейството. Спреят има свеж аромат, което прави употребата му приятна. Създава усещане за комфорт и омекотява кожата на стъпалата.

 

Прилага се два пъти дневно върху измити и добре подушени стъпала.

 

Fungi Clear и Fungi Spray могат да се прилагат както самостоятелно, така и в комбинация с перорални антимикотични средства и лазер терапия.

Други средства за лечение на онихомикозите са:

•    лазерни и светлинни системи;
•    хирургични методи;
•    фотодинамична терапия;
•    озонова терапия;
•    лечение със сребърни наночастици;
•    есенциални масла.

 

Лечението на онихомикозата е продължително

 

Поради това, че заболяването е упорито и е склонно към рецидиви се препоръчва:
1. Прилаганата терапия трябва да е достатъчно продължителна и адекватна.

 

2. Трябва да се вземат мерки и за чорапи и обувки, ако онихомикозата е на ноктите на краката.

 

3. Ако някой от останалите членове на семейството има микоза, той също трябва да проведе лечение.

 

Ако имате симптоми на гъбична инфекция, бихте могли да се консултирате с доц. д-р Лилия Зисова, като зададете въпросите си с коментар под интервюто.

Коментари

Правилното използване на Фунги клиър и отговорното отношение на пациентите към лечението води до  успешни резултати