Публикация

Ваксини при деца и възрастни

Защо трябва да се имунизират различните възрастови групи


Имунизация на деца

Всяко дете има право на равна възможност да води здравословен живот и ваксинацията е една от основните стъпки за това. 
Децата под 5-годишна възраст са в особено висок риск от развитие на усложнения, понякога с фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксина.
 

Много е важно децата под 5 годишна възраст да бъдат ваксинирани, за да бъдат предпазени от опасни за тях болести като дифтерия, коклюш, рубеола, полимиелит, морбили

Ваксините, включени в имунизационния календар на всяка държава, дават възможно най-добрата защита на децата и то, когато най-много се нуждаят от нея.
Блокирайки по-нататъшното разпространение на болестта, ваксинираните деца помагат в защитата и на децата около тях. Това включва братя и сестри, които все още нямат необходимата възраст, за да бъдат ваксинирани, съученици и приятели със специални здравни нужди и възрастните баби и дядовци.
Имунизирайки децата срещу хепатит В през първата им година на живот и срещу HPV в ранните юношески години, те биват предпазени от бъдещо развитието на някои онкологични заболявания.
Имунизирайки децата срещу патогени, причиняващи пневмония, се намалява употребата на антибиотици и по този начин се намалява и заплахата от развитие на антимикробна резистентност.
Новата препоръчителна ротавирусна ваксина, която стартира в началото на 2017 г. , осигурява безплатно ваксиниране на всички деца от 6-седмична до горна възраст, съгласно кратката характеристика на ваксината с цел да намали значително честотата на острите гастроентерити при кърмачетата. 

Имунизация на подрастващи 

Ваксинирането не е само за деца. Реимунизациите и HPV ваксината продължават в юношеството и защитават децата и в бъдеще.

 

ваксинирането в предпубептетна и пубептетна възраст е много важно, особено с ваксина против HPV

 

Имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш може да намалее с течение на времето, и реимунизации с комбинираната ваксина (дифтерия / тетанус / коклюш) е  необходимо да се поставя по време на юношеството и отново в зряла възраст.
9-13-годишна възраст е препоръчителното време за прилагане на ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV) при момичета, което помага за предпазване от рак на шийката на матката и други свързани с HPV заболявания. HPV е широко разпространен вирус, предаван по полов път, а ракът на маточната шийка е водеща причина за смърт сред жените. HPV ваксината, приложена преди първата сексуална активност на човек, е първата стъпка в цялостната профилактика на рака на маточната шийка.
Юношеството е времето, в което може да се навакса с всички ваксини срещу болестите, които са опасни за всяка възраст, в това число морбили, коклюш, рубеола, тетанус, дифтерия и менингит. Жените трябва да са особено запознати с риска от заразяване с рубеола на нероденото дете и да са сигурни, че ще получат ваксина срещу рубеола, преди да забременеят.

Имунизация на възрастни

Ваксините предлагат защита за всички възрасти. Посредством  ваксинациите  защитавате себе си и околните от развитие на сериозни и потенциално фатални заболявания.
Много хора, без да го осъзнават, са податливи на морбили и други заболявания, предотвратими от ваксини. Имунизационните календари са се разширили с течение на времето и на много от възрастните не са били предлагани наличните днес ваксини.
 Действието на някои от ваксините отслабва с течение на времето. Реимунизациите за дифтерия и тетанус в зряла възраст са необходими за осигуряване на защита през целия живот.

Бременните трябва да се ваксинират срещу грип, морбили и рубеола

Няколко ваксини се препоръчват за групи с особено висок риск поради тяхната възраст, професия, начин на живот или здравословен статус. Това включва ваксинация срещу грип, коклюш и тетанус за бременни жени; ваксинация срещу грип и в някои страни херпес Зостер за възрастни пациенти; ваксинация срещу хепатит В и менингококи за здравни специалисти, изложени на риск от заразяване.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: БЪДЕЩИ МАЙКИ НАД 30 ДА СЕ ИМУНИЗИРАТ СРЕЩУ КОКЛЮШ И ГРИП

Здрави възрастни носители на заболявания могат да ги предадат на други по-податливи лица като бебета, имунокомпрометирани хора и възрастни над 65 години, като по този начин ги излагат на особено висок риск от усложнения.

Ако не сме напълно имунизирани по действащия имунизационен календар, или не сме сигурни в имунизационния си статус, трябва да се посъветваме с нашия лекар за това кои са подходящите ваксини.

Имунизация на здравни специалисти

  • Посредством имунизацията, здравните специалисти защитават не само себе си, но и своите пациенти.
  •  Здравните специалисти са изложени на риск от заразяване с болести, които могат да предадат на пациентите си. Световната здравна организация съветва всички заети в здравния сектор:     

               - Да бъдат напълно имунизирани срещу морбили, рубеола и полиомиелит;

               - Да получават годишна ваксина срещу сезонния грип;

               - Да правят реимунизация за дифтерия на всеки 10 години;

              - Да се ваксинират срещу хепатит B и менингококови бактерии, в случаи че са изложени на подобни.

  • Посредством редовна ваксинация, здравните специалисти показват чрез личен пример на своите пациенти колко е важно да си ваксиниран.
  • Отношението на изпълнителя на здравни услуги към ваксинацията оказва силно влияние върху вземането на решения от пациента/родителя. Лекарите, медицинските сестри и акушерките играят жизненоважна роля в съветването на пациентите си за ползата и важността на ваксините.

Медицинските специалисти - лекаир, акушерки и медицински сестри също трябва да се ваксинират

 

Коментари