Публикация

МБАЛ „Св. София“ осъди касата за неплатена надлимитна дейност

МБАЛ „Св. София“ осъди касата за неплатена надлимитна дейност

НЗОК трябва да плати и лихва за просрочието


МБАЛ „Света София“ ЕООД стана поредната болница, осъдила здравната каса за неплатена надлимитна дейност. 

 

Това информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

 

Състав на Окръжен съд-София е решил, че 

НЗОК трябва да заплати на болницата сумата от 26 000 лв. 

– частично вземане за оказана болнична медицинска помощ по договор за месец юли 2015 година, сумата от 4486,73 лв. – обезщетение за забава и законната лихва до окончателно изплащане на сумата, както и разноските по делото.

 

 „На законоустановеното право на избор на осигуреното лице да избере лечебното заведение съответства задължението на изпълнителя на медицинската помощ да го приеме.

Мотивите на съда 

При положение, че законът освобождава осигуреното лице от задължението да заплаща за здравни дейности, включени в гарантирания от НЗОК медицински пакет, а изпълнителят на медицинска помощ дължи да приеме потърсилото го лице, меродавна се явява удовлетворената нужда на осигуреното лице. Без правно значение остава знанието у изпълнителя на медицинска помощ за договорения лимит”, се посочва в мотивите на съда.

 

И още: „Освен това самият ЗБНЗОК за 2015 г. предвижда преизпълнението в приходната част като основание за посрещане на допълнителни здравноосигурителни плащания - § 1 ПЗРЗБНЗОК. От обявения годишен финансов отчет на НЗОК за 2015 г. се установява преизпълнение на планираните приходи от здравноосигурителни вноски и неданъчни приходи.”

Oтказите за плащане на надлимитната дейност - вреда за бюджета

„Поредното решение на съда е не само още едно доказателство за незаконното поведение на НЗОК да заплати надлимитната дейност. На дневен ред е друг съществен въпрос – трябва ли НЗОК да продължава да упорства в тези откази, след натрупаната съдебна практика, защото това води до значителни допълнителни разходи, които се плащат от бюджета на касата на съдилищата – адвокатски хонорари, държавни такси и други“, коментират от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари