Публикация

БОДК отбелязва 14 юни - Световния ден на доброволния кръводарител с кампания за доброволци

БОДК отбелязва 14 юни - Световния ден на доброволния кръводарител с кампания за доброволци

БОДК призовава за повече съпричастност към проблема с недостига на кръв, който засяга цялото общество!


           България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Опитът на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) показва, че у нас ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки - болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители. Кръвта няма аналог и фактът, че не се предприемат адекватни мерки, показва, че институциите не се интересуват не само от живота на хората в нужда, но и от живота на обществото, като цяло, тъй като наличието на достатъчно кръв е от критично значение по време на природни бедствия, инциденти, аварии, спешни операции, раждания и мн.др.

 

               Като част от стратегията си за разрешаване на проблема, БОДК въведе системата Дари кръв за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Към момента чрез онлайн платформата и мобилното приложение в системата са регистрирани повече от 1500 доброволни кръводарители от цялата страна, които даряват безвъзмездно кръв за непознати хора при спешни случаи и се включват в акциите на сдружението. Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци на БОДК и предоставянето на помощ, чрез нея е 100% доброволно и безвъзмездно. Регистрацията е напълно безплатна както на доброволците, така и на нуждаещите се от кръв и става през сайта на БОДК - www.bgblood.org, през мобилното приложение Дари кръв и фейсбук страницата - БОДК / BOVBD. Само за изминалата година, БОДК е провела 193 акции за спешна помощ и намиране на кръводарители с конкретна кръвна група, с успеваемост над 91%. 

 

 

​                Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл Ландщайнер,  австрийски биолог и лекар, носител на Нобелова награда за откриването на системата на кръвните групи „А-В-0“. Денят има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, както и да им се отдаде заслужена благодарност за спасяването на милиони хора всяка година. През 2018 година основната тема на кампанията е „Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота“. За 2018 година за страна-домакин е определена Гърция, а в Атина ще се проведат официалните чествания.

 

 

               Българска организация за доброволно кръводаряване за поредна година e част от отбелязването на Световния ден и насочва вниманието към него от българска страна. Фокусът  на събитията е кръводаряването като акт на солидарност. Кампанията има за цел да изведе на преден план историите на хора, чиито животи са били спасени чрез кръводаряване, като начин за мотивиране на редовните кръводарители да продължат да даряват кръв, както и да насърчи хората в добро здраве, които никога досега не са дарявали кръв да започнат да го правят. Станете част от кампанията и изразете своята съпричастност с нуждаещите се в България, като се регистрирате за доброволен кръводарител в системата "Дари кръв", за да може да бъдете потърсени в случай на спешна нужда от Вашата кръвна група, както и да имате възможност да се включите в акциите на сдружението.

 

 

Коментари