Публикация

Онкодерматолозите съветват: Използвайте минимум 30 фактор на слънцезащита

Смъртността от малигнен меланом в България е над средната за света


Всяка разранена бенка, която не зараства повече от месец, може да е карцином. Това каза в своя лекция за профилактика на кожните тумори доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология в УСБАЛО. Той отбеляза, че в България пациентите не са достатъчно информирани за това как да грижат за своята кожа. Това е и една от причините у нас малигнения меланом да се открива в напреднал стадии.

 

В България всяка година се откриват около 470 случая на малигнен меланом, като увеличението на заболеваемостта е 1,6% годишно. За сравнение, световната тенденция е 3%. Страната ни обаче има

 

изключително лоши показатели по отношение на смъртността,

 

която е 38.3%. Средната за света е 32%, като има европейски страни, в които тя е около 12%. Въпреки тази негативна тенденция, в България се отчита леко намаляване на смътността през последните 5 години. Това се дължи най-вече на въвеждането на таргетната терапия, която широко навлезе у нас през 2015-2016 г. Персонализираното лечение значително намали смъртността от малигнен меланом.

 

Според доц. Киров рисковите фактори за появата на опасното заболяване са няколко:

  • Ултравиолетовите слънчеви лъчи
  • Химическо влияние от околната среда
  • Човешки папилома вирус
  • Генетично предразположение
  • Възрастта
  • Светла кожа

Един от основните начини за профилактика е предпазването от влиянието на ултравиолетовите лъчи. Специалистите препоръчват хората, които имат бенки и кожни образувания, да стоят на сянка, да носят дрехи, които покриват тялото, а ако са изложени на слънце

 

да използват слънцезащитни препарати с минимум 30 фактор.

 

доц, Красимир КировДоц. Киров информира, че препаратите, които имат 15 фактор осигуряват 93% защита на кожата от ултравиолетови лъчи. Кремовете с 30 фактор - 97%, а 50 фактор – 98%. Той добави, че най-опасни са слънчевите изгаряния в детска възраст, защото те могат да отключат генетично увреждане на клетките, което по-късно да доведе до развитието на рак на кожата. По думите му необходими са около 20 години, за да се стигне до развитието на болестта, в следствие на генетично увреждане. Това е и една от причините средната възраст на пациентите  с кожни тумори да е около 55 години.

 

При хората, които имат бенки и кожни образувания е задължителна вторичната профилактика. Според доц. Киров те трябва да се преглеждат при своя личен лекар или дерматолог всяка година през месец май, преди слънцето да се е засилило. Необходимо е хората да се самонаблюдават и ако установят изменения във формата, големината и цвета на бенките, да потърсят незабавна лекарска помощ.

 

При динамика в развитието на бенката, когато тя е рискова

,

специалистите препоръчват нейното отстраняване.

 

Доц. Киров отбеляза, че тази манипулация не крие никакви рискове.  

Коментари