Публикация

Д-р Иван Маджаров: Не са договаряни лимити за лъчелечение 

Д-р Иван Маджаров: Не са договаряни лимити за лъчелечение 

Лекарите не могат да отказват терапия на пациенти, категоричен е председателят на БЛС


С Българския лекарски съюз не е договаряно въвеждането на ограничения върху лъчелечението. Смятам, че става въпрос за недоразумение.

 

Това заяви новият председател на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV.

 

Той подчерта, че

съсловната организация винаги е била против лимитите

още повече на дейност за лечение на онкоболни. 

 

„Ще следим изкъсо и дори на един пациент да бъде отказано такова лечение, ще реагираме незабавно“, изтъкна д-р Маджаров.

 

Той е категоричен, че

лекарите не могат и не бива да отказват терапия на пациенти

Тази година високотехнологичната лъчетерапия беше изкарана в една отделна група, за да бъде наблюдавана и планирана по-добре. Това създава усещането, че са определени бройки и сума, която да бъде похарчена за лъчетерапия. Пак повтарям -  БЛС такова нещо не е договарял. Съгласили сме се да бъде планирано на ниво централно управление на НЗОК, а не на ниво лечебни заведения. Т.е. не би трябвало да има отлагане на лечение на пациенти, поясни председателят на лекарския съюз.

 

Според него не трябва да се допуска българските пациенти да се лекуват в чужбина, защото у нас са били инвестирани огромни средства за високотехнологична техника.
„В момента в България се прилагат най-съвременните методи на лечение”, изтъкна д-р Маджаров.

 

Освен това разликата в стойността на всяка медицинска услуга в нашата страна и в чужбина е значителна.

Парите за здраве

Председателят на БЛС подчерта, че здравеопазването е бързо развиваща се система, новите технологии, с които се подобрява качеството на лечение, навлизат ежегодно, а те са скъпи. Все повече средства се налага да се влагат в сектора. Парите за здраве - недостатъчни


„Не твърдя, че 4 млрд. лв. за здравеопазване са малко. Освен тях има данни за още почти толкова, които се плащат извън публичния фонд. Което означава, че системата има нужда от тях. 
Трябва да направим така, че тези пари да излязат на светло, било то с допълнителен здравноосигурителен стълб или през застрахователни компании. Има различни предложения”, каза д-р Маджаров.

 

Новата здравна карта

Новият председател на Българския лекарски съюз се обяви категорично против новата Национална здравна карта.

В този си вид здравната карта не беше подкрепена от БЛС, поради една основна причина – ние не участвахме активно в разработването й. Смятаме, че не са взети предвид основни неща - като регионални особености, а също така сезонната и постоянната миграция. 

 

Искрено вярвам, че тази карта трябва да се използва за бъдещото планиране на здравната система в България, а не за рестрикция на сега съществуващите лечебни заведения, подчерта д-р Иван Маджаров.

 

 Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари